Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Visa Cash App RB

Ricciardo aangepakt na ruzie met Tsunoda: "Serieus respectloos wat hij heeft gedaan"

Er was in de slotfase van de Grand Prix van Bahrein wat onenigheid tussen Racing Bulls-teamgenoten Daniel Ricciardo en Yuki Tsunoda. De Japanner kreeg de teamorder om Ricciardo voor zich te laten, om zo hopelijk Kevin Magnussen voorbij te kunnen gaan. Dit lukte niet, maar de twee coureurs wisselden aan het einde van de race niet terug van positie.

Ricciardo Tsunoda Bahrein 2024
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De eerste race van het nieuwe Formule 1-seizoen, en er was gelijk bonje tussen de Racing Bulls-teamgenoten Daniel Ricciardo en Yuki Tsunoda. Ricciardo leek in de slotfase van de Grand Prix van Bahrein meer snelheid te hebben dan zijn teamgenoot Tsunoda voor zich, waardoor het team vanuit de pitmuur besloot de twee van positie te wisselen. Het idee was simpel: Ricciardo moest Kevin Magnussen aanvallen, en als dit zou lukken zouden beide Racing Bulls profijt hebben van deze beslissing.

Maar het mocht niet baten. Ricciardo kreeg het niet voor elkaar om de Haas-coureur in te halen, waardoor hij finishte op P13 en Tsunoda op P14. Tijdens de inlap liet de Japanner zijn onvrede zien door wat bijzondere manoeuvres uit te voeren voor de bolide van de Australier.

"Het was de eerste race en ja, er was een conflict, maar ik wil niet dat het de toon zet voor het seizoen. We hebben erover gesproken in de briefing en hopelijk is Yuki gekalmeerd." Dat is wat Ricciardo er na de race tegenover o.a. RacingNews365 over kwijt wilde.

"Ik was woest toen ik het zag

De frictie tussen de twee teamgenoten is ook het RacingNews365-podcastpanel opgevallen. Elke week bespreken coureur Tom Coronel, F1-kenner Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk het laatste Formule 1-nieuws en natuurlijk kwamen de mannen van Racing Bulls uitgebreid aan bod. Want was het niet netjes geweest van Ricciardo als hij de positie weer teruggegeven had aan zijn teamgenoot tegen het einde van de race, nadat zijn inhaalpoging op Magnussen niet lukte?

Volgens Coronel is het duidelijk: Ricciardo had de positie aan het einde van de race terug moeten geven aan Tsunoda: "Hij heeft de positie gekregen. Ik was woest toen ik het zag. Dit is gewoon respectloos wat hij daar gedaan heeft. Serieus."

"Het maakt niet uit wat het team gezegd heeft. Dit heeft met jezelf te maken. Hij liet hiermee zien: 'Fuck you'. Dat is wat hij gedaan heeft. If you give, you get. Onthoud wat ik zeg", aldus een boze Coronel. Hij probeert zich in te beelden wat Tsunoda op dat moment gedacht moet hebben: "Hij zit erachter (achter Tsunoda) en we weten allemaal dat als ik de Haas niet kan aanvallen en Ricciardo het mag proberen, dat hij de positie mag behouden zodra hij er voorbij is. Ga je er niet voorbij? Dan moet je hem teruggeven, want ik heb de positie ook gegeven aan je. Dan moet je mij maar proberen in te halen. En dat deed hij niet."

"Als je team het vraagt, dan luister je"

Het is kraakhelder voor de Dakar-coureur: "Ik zat echt te wachten tot de finishlijn tot hij die positie teruggaf. En dat gebeurde niet. Ik zou woest geweest zijn als ik Yuki geweest was. Maar het mooie hieraan is, dat we de rest van het jaar geen cadeautjes meer gaan zien."

Dimmers probeert de frustratie van Coronel een beetje in te perken: "Ja, Yuki zat ervoor, maar op welke banden reed hij?" Dit maakt volgens Tom niet uit. "Ervoor is ervoor." Hier is Dimmers het niet helemaal mee eens: "Ricciardo stond op de zachte band, hij had meer snelheid, en je weet dat je op de zachte band een paar rondjes hebt om het te proberen." Bovendien duurde het ook twee rondes voordat Tsunoda de teamorders uitvoerde. "Dan is eigenlijk de zachte band al niet optimaal meer."

Hij stoort zich voornamelijk aan de explosiviteit van de Japanner over de boardradio. "Als een team dit van je vraagt, en het is van te voren besproken, dan heb je de kans dat dit aan het einde van de race zo samenkomt, wat nu ook gebeurde. Hij (Tsunoda, red.) wist dat hij geen punten kon halen, Ricciardo had een zeer kleine kans op punten. Als je team het vraagt, dan luister je, en dan doe je het", zo sluit Dimmers af.

Wat vind jij? Reageer hieronder op de poll en beluister de volledige RacingNews365-podcast terug!

Ook interessant:

Concurrentie Verstappen een illusie armer na galavoorstelling

Daar is 'ie weer! De nieuwste F1-podcast van RN365. Natuurlijk over de weergaloze GP van Bahrein van Max Verstappen, maar er gebeurde nog veel meer. Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk bespreken het allemaal! Beluister 'm hieronder.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Max in China