Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Ferrari velt oordeel over Verstappen en Perez: "Dat is het probleem van Red Bull"

Grote verschillen tussen coureurs in de Formule 1-teams? Dat zien we volgens Ferrari-teambaas Fred Vasseur voornamelijk bij Red Bull. De Fransman velt zijn oordeel over de dominantie van de Oostenrijkse concurrent.

Het puntenverschil tussen Red Bull-coureurs Max Verstappen en Sergio Perez bedraagt met het ingaan van de zomerstop maar liefst 125 punten. Dat is bij de andere teams wel anders, zoals bij Ferrari, waar Charles Leclerc op 99 punten staat en teamgenoot Carlos Sainz op 92. Als er door Autosprint aan Ferrari-teambaas Fred Vasseur wordt gevraagd of het puntenverschil bij Red Bull het bewijs is dat Verstappen het verschil maakt, antwoordt hij: "Nee. Het is onmogelijk om te zeggen wat de meeste erkenning verdient: de auto of de coureur. Verstappen en de RB19 zijn één en je moet ze gezamenlijk beoordelen." "Het is ook waar dat wanneer je bij Red Bull binnen kijkt, er een groot verschil is tussen beide coureurs... Maar dat is bovenal het probleem van het team in Milton Keynes, waar ik me niet mee wil bemoeien." In het kampioenschap staat Red Bull op zijn zachtst gezegd op eenzame hoogte. Met 503 punten leiden ze het klassement, terwijl de nummer twee 'slechts' 247 punten heeft. Ferrari staat op de vierde plaats met 191 punten. Is het voor de F1 niet goed dat er een coureur (en team) met kop en schouders bovenuit steekt? Nee, is wederom het oordeel van Vasseur. "We moeten met de anderen collectief beter werk leveren. Verstappen beschadigt helemaal niks, hij levert alleen maar fantastisch werk af. Beter dan de rest, dit samen met zijn team. We kunnen niet gaan klagen over de positie waarin Verstappen zich nu bevindt."

Verschil binnen Red Bull

De Formule 1-teams wijzen vrijwel nooit direct een 'nummer één' coureur aan. Later in het seizoen, als een van de twee duidelijk voor staat, is dat wel eens anders. Toch lijkt het bij sommige teams zo te zijn dat er een duidelijke voorkeur is voor een van de twee rijders. Vasseur vindt in ieder geval dat de coureurs gelijk aan elkaar moeten zijn, een gelijke behandeling verdienen en dus geen voorkeursbehandeling moeten geven aan een van de twee. "We kunnen twee coureurs hebben die dezelfde kansen krijgen", zo vervolgt de Ferrari-teambaas. "Als een van de twee coureurs op een bepaald moment strijdt voor de titel, dan zal ik me 200% focussen op die coureur, maar dat is op dit moment totaal niet aan de orde." "In het begin van het seizoen bestaat er geen nummer één en geen nummer twee coureur. Sainz en Leclerc staan op hetzelfde niveau. Dat was altijd zo en dat zal zo blijven. Ook Mercedes doet, Alpine doet dat en Aston Martin doet dat", aldus Fred, die naar Verstappen en Perez wijst als uitzondering op de regel van gelijkwaardige coureurs: "Dat zie je alleen bij Red Bull."

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel