Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
FIA

FIA-beerput verder open: 'FIA-president wilde F1-race last minute in het water laten vallen'

Het blijft maar rommelen in de F1-wereld. Voor de tweede keer komt er nu een verhaal naar buiten over FIA-baas Mohammed Ben Sulayem. Hij zou FIA-medewerkers aan het werk hebben gezet om een reden te vinden zodat de GP van Las Vegas last minute af geblazen kon worden.

Verstappen Leclerc Perez Las Vegas
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Op maandag kwam de BBC al met het bericht dat er een onderzoek liep naar FIA-president Mohammed Ben Sulayem, die invloed zou hebben uitgeoefend om de race-uitslag van de GP van Saoedi-Arabië vorig jaar te beïnvloeden. Hij wilde dat een straf voor Alonso zou worden teruggedraaid. Uiteindelijk gebeurde dat ook, waardoor de Spanjaard alsnog de derde plek achter zijn naam kreeg.

Nu deelt de BBC dat er nog een onderzoek loopt naar Mohammed Ben Sulayem. Het balletje zou aan het rollen zijn gekomen door dezelfde klokkenluider. Dit keer gaat het om de GP van Las Vegas, de nieuwe race die vorig jaar voor het eerst op de kalender stond. De F1-bazen zijn eigenaren van de race in de gokstad. Het stratencircuit werd pas last minute goedgekeurd door de FIA-officials, waardoor F1 erop mocht racen.

Spanningen tussen F1 en de FIA

Volgens het Britse medium zou FIA-president Mohammed Ben Sulayem druk hebben uitgeoefend op zijn FIA-officials, die van hem kort voor het raceweekend een reden moesten vinden om te voorkomen dat de autosportbond het circuit goed zou keuren voor gebruik.

"De problemen moesten gevonden worden, of ze nou bestonden of niet", zo wordt de klokkenluider geciteerd. "Het uiteindelijke doel was om ervoor te zorgen dat er geen goedkeuring kon worden afgegeven."


Uiteindelijk werden er geen problemen gevonden, ook geen niet bestaande problemen, en werd er gewoon groen licht gegeven. Overigens ging het een dag later wel helemaal fout, toen een putdeksel los kwam en Carlos Sainz de vloer van zijn Ferrari zwaar beschadigde toen hij eroverheen reed.

De precieze reden van het vermeende dringende verzoek van de FIA-president aan zijn personeel wordt in de klacht niet genoemd. Wel is het een feit dat er de afgelopen jaren, sinds het aantreden van Ben Sulayem, veel spanningen zijn tussen de autosportbond en de F1-bazen. De GP van Las Vegas was het paradepaardje van de sport, dus problemen, laat staan een last minute afgelasting, zou een grote klap zijn geweest voor de sport en zijn aanzien.

Update: De FIA heeft gereageerd op de berichtgeving van de BBC. De reactie lees je hier.

Ook interessant:

Concurrentie Verstappen een illusie armer na galavoorstelling

Daar is 'ie weer! De nieuwste F1-podcast van RN365. Natuurlijk over de weergaloze GP van Bahrein van Max Verstappen, maar er gebeurde nog veel meer. Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk bespreken het allemaal! Beluister 'm hieronder.

Formule 1 wintertest Bahrein 2024 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
'Verrassing' Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Verstappen in China