Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Hongarije 2021

FIA: "Dan had Bottas een zwaardere straf gekregen"

Wedstrijdleider Michael Masi heeft na afloop van de Grand Prix van Hongarije tekst en uitleg gegeven over de hoogte van de straffen die Valtteri Bottas en Lance Stroll opgelegd kregen na hun rol in de startcrash. De Australiër vindt de straffen in lijn met de reglementen.

Hungary start crash
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Contentpool

Zowel Valtteri Bottas als Lance Stroll had een groot aandeel in de directe eliminatie van ten minste één andere coureur tijdens de openingsfase van de Grand Prix van Hongarije. De Mercedes verremde zich en klapte op de achterkant van de McLaren van Lando Norris, terwijl de Aston Martin over het gras binnendoor bij Charles Leclerc probeerde te gaan, maar in het proces zijn auto bij de Ferrari naar binnen boorde.

De beide aanstichters vielen direct met schade uit en konden die race zelf dus niet verder gestraft worden. Daarom besloot de wedstrijdleiding na afloop om het tweetal een gridstraf van vijf plaatsen op te leggen voor de eerstvolgende Grand Prix. De straf stuitte op weerstand van velen, omdat het niet zwaar genoeg zou zijn gezien de schade die Bottas en Stroll hadden veroorzaakt.

Michael Masi van de FIA vindt de strafmaat echter geoorloofd, zo zegt hij in gesprek met onder meer RacingNews365. "Het gaat niet om de uitkomst van de crash, maar om het incident zelf. Beide gevallen werden beoordeeld op de essentie."

Volgens Masi is het aan de stewards om te bepalen welke straf zij passend vinden. "Ze kunnen drie, vijf of tien plekken gridstraf geven of een stop & go-penalty, afhankelijk van hoe ze het incident beoordelen." In dit geval achtten de stewards de botsingen van Bottas en Stroll dus zwaar genoeg voor een gridstraf van vijf plaatsen. Masi: "Het was dus beoordeeld op basis van het incident zelf, niet de uitkomst ervan."

Waren de weersomstandigheden anders geweest, dan zou de straf mogelijk hoger zijn uitgevallen volgens de FIA. "Als het droog was geweest en hetzelfde incident had zich voorgedaan, dan zou het zwaarder bestraft zijn", meent hij. "Maar nu was het vrij duidelijk en in beide gevallen lag de schuld volledig bij die coureurs (Bottas en Stroll, red.) Er was geen overweging, het was heel duidelijk hun fout."

Ook interessant:

Red Bull en Verstappen hebben een serieus probleem

De GP van Hongarije verliep niet naar wens voor Max Verstappen en Red Bull na een strike van Valtteri Bottas. Bovendien heeft het team na twee races op rij met crashes een serieus probleem. Alles over de GP van Hongarije wordt besproken in de nieuwste RN365-podcast. Beluister 'm hieronder!

Forbidden

Weddenschappen Lando Norris

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Hongarije 2021 RN365 Nieuwsdossier

45 reacties

Viaplay

Unibet
x
Breaking FIA accepteert inschrijving nieuw Formule 1-team