Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA en Aston Martin naderen akkoord over straf na overtreding

Aston Martin werd de afgelopen weken samen met Red Bull in een adem genoemd als het ging over het overtreden van het budgetplafond. Uiteindelijk viel het mee, maar er gaat toch een straf komen.

Het budgetplafond in 2021 is, zoals het er nu voorstaat, alleen door Red Bull overschreden. Het Aston Martin-team en het Williams-team waren wel in overtreding, maar niet als het aankwam op het geld. Nee, de teams hebben zich beiden schuldig gemaakt aan een 'procedurele overtreding'. De zaak Williams kwam al veel eerder in het jaar aan het licht en is inmiddels afgehandeld met een boete van 25.000 dollar. Het team had zelf aan de bel getrokken. De overtreding van Aston Martin kwam pas aan het licht na controle van de FIA, die het afgelopen half jaar gedetailleerd naar alle financiële verslagen van de teams hebben gekeken.

Complexe regels

Aston Martin ligt niet lang wakker van de overtreding. Alhoewel teambaas Mike Krack in gesprek met onder meer RacingNews365 benadrukt dat de renstal moet leren van haar fouten, is hij blij dat er geen sprake is van een overtreding net als bij Red Bull. "Het is een complexe zaak. Het zijn complexe reglementen", zo begint hij zijn relaas. "Het is niet per se frustrerend, maar het laat zien dat we het in de toekomst beter moeten doen en zulke problemen moeten voorkomen. Het belangrijkste is uiteindelijk dat we onder het budgetplafond zitten. De rest heeft alleen maar met procedures te maken", aldus de teambaas.

Onderhandeling met de FIA

Krack wil (nog) niet met het journaille delen wat Aston Martin dan fout zou hebben gedaan volgens de FIA. "Pas als we een overeenkomst hebben met hen kan ik het over de details hebben. De FIA zal waarschijnlijk ook een persbericht uitsturen in overeenstemming met ons. De komende dagen hopen we daar meer over te kunnen delen", zo vertelt de Duitser. Achter de schermen zijn de twee partijen namelijk aan het onderhandelen over een straf. Het Aston Martin-team zal waarschijnlijk een zogeheten Accepted Breach Agreement (ABA) aangaan met de autosportbond. Dat houdt in dat het team schuld bekent en daardoor een zware straf ontloopt. Waarschijnlijk loopt het in dat geval uit op een boete, iets dat bij een procedurele overtreding sowieso de meest aannemelijke straf is. "We zijn aan het overleggen met de FIA. In de komende dagen na de Grand Prix van de Verenigde Staten willen we die onderhandelingen voltooien. In Amerika hebben we ook al enkele gesprekken gevoerd en ik heb er vertrouwen in dat we het snel weten op te lossen", aldus Krack.

Viaplay
x
Red Bull Horner maakt einde aan speculaties omtrent Red Bull-toekomst