Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Aston Martin

FIA en Aston Martin naderen akkoord over straf na overtreding

Aston Martin werd de afgelopen weken samen met Red Bull in een adem genoemd als het ging over het overtreden van het budgetplafond. Uiteindelijk viel het mee, maar er gaat toch een straf komen.

Vettel Japan
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages
Het budgetplafond in 2021 is, zoals het er nu voorstaat, alleen door Red Bull overschreden. Het Aston Martin-team en het Williams-team waren wel in overtreding, maar niet als het aankwam op het geld. Nee, de teams hebben zich beiden schuldig gemaakt aan een 'procedurele overtreding'.

De zaak Williams kwam al veel eerder in het jaar aan het licht en is inmiddels afgehandeld met een boete van 25.000 dollar. Het team had zelf aan de bel getrokken. De overtreding van Aston Martin kwam pas aan het licht na controle van de FIA, die het afgelopen half jaar gedetailleerd naar alle financiële verslagen van de teams hebben gekeken.

Complexe regels

Aston Martin ligt niet lang wakker van de overtreding. Alhoewel teambaas Mike Krack in gesprek met onder meer RacingNews365 benadrukt dat de renstal moet leren van haar fouten, is hij blij dat er geen sprake is van een overtreding net als bij Red Bull. "Het is een complexe zaak. Het zijn complexe reglementen", zo begint hij zijn relaas.

"Het is niet per se frustrerend, maar het laat zien dat we het in de toekomst beter moeten doen en zulke problemen moeten voorkomen. Het belangrijkste is uiteindelijk dat we onder het budgetplafond zitten. De rest heeft alleen maar met procedures te maken", aldus de teambaas.

Onderhandeling met de FIA

Krack wil (nog) niet met het journaille delen wat Aston Martin dan fout zou hebben gedaan volgens de FIA. "Pas als we een overeenkomst hebben met hen kan ik het over de details hebben. De FIA zal waarschijnlijk ook een persbericht uitsturen in overeenstemming met ons. De komende dagen hopen we daar meer over te kunnen delen", zo vertelt de Duitser.

Achter de schermen zijn de twee partijen namelijk aan het onderhandelen over een straf. Het Aston Martin-team zal waarschijnlijk een zogeheten Accepted Breach Agreement (ABA) aangaan met de autosportbond. Dat houdt in dat het team schuld bekent en daardoor een zware straf ontloopt. Waarschijnlijk loopt het in dat geval uit op een boete, iets dat bij een procedurele overtreding sowieso de meest aannemelijke straf is.

"We zijn aan het overleggen met de FIA. In de komende dagen na de Grand Prix van de Verenigde Staten willen we die onderhandelingen voltooien. In Amerika hebben we ook al enkele gesprekken gevoerd en ik heb er vertrouwen in dat we het snel weten op te lossen", aldus Krack.

Ook interessant:

Briljante Verstappen boezemt concurrentie angst in

Wat betekenen de voorbije weken? Staan we aan de vooravond van een dominant Verstappen-tijdperk? Jij gaf jouw mening daarover al, nu ons podcastpanel nog. Take it away Ruud, Tom en Joris!

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game
Forbidden

Weddenschappen Aston Martin

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Mexico 2022 RN365 Nieuwsdossier

7 reacties

RN365 Special
Red Bull-kopstukken vreesden even het ergste voor Verstappens kampioensbolide

RacingNews365 zat na het F1-seizoen exclusief samen met twee Red Bull-kopstukken. Technisch directeur Pierre Wache en Chief Engineer Paul Monaghan. Zij praten uitgebreid over de RB18 waarmee Verstappen dit jaar vijftien races won. Voorafgaand aan het seizoen vreesden ze nog dat de auto misschien 'beschadigd' zou zijn door het kampioensgevecht in 2021. Dat en meer lees je in ons interview.

Lees meer
Viaplay
x
Interview met Verstappen Max baalt van zijn 'luie' F1-bolide: "Dat is toch wel zonde"