Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

'FIA en F1 willen meer kleur op de grid'

De FIA en de FOM willen actie ondernemen om de huidige Formule 1-teams minder op elkaar te laten lijken qua kleurstellingen. Momenteel lijken een hoop teams, vooral tijdens nachtraces, zo veel op elkaar dat ze bijna niet meer uit elkaar te houden zijn.

Race start Japan
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het is een doorn in het oog van de organisatie achter de Formule 1: de huidige kleurstellingen op de grid. Bij de wintertesten kregen een aantal teams bakken met kritiek, omdat zij amper nog kleur op de auto hadden. Dit is vooral te danken aan het gewicht van de verf, waardoor een aantal teams niet aan de gestelde gewichteisen zouden komen.

Hierdoor lijken steeds meer teams op elkaar, zeker in avondraces. Dat was duidelijk te merken tijdens de Grands Prix in Bahrein en Saoedi-Arabië. Onder andere de Mercedes en Aston Martin waren tijdens deze races vrij lastig uit elkaar te houden.

De FIA en de FOM willen dit nu aanpakken en de kleur terugbrengen op de grid. Hier wordt al over gesproken, zo bevestigt Nikolas Tombazis, hoofd single-seaters bij de FIA, in gesprek met Autosport: "Een van de problemen is dat de auto's te veel naakt koolstofvezel hebben vanwege het gewicht van de verf. De auto's zijn dus iets te zwart."

De tekst gaat verder onder de foto.

			© XPBimages
	© XPBimages

Liefst geen officiële regel

"Een ander probleem is dat sommige teams vergelijkbare kleurstellingen lijken te gebruiken," zo vervolgt Tombazis. "Dit resulteert in auto's die visueel gezien erg op elkaar lijken. We bespreken het nog met de teams en er wordt ook over gesproken tijdens de volgende F1 Commission-bijeenkomst."

Toch wil de FIA het liefst geen regel invoeren, maar de teams zelf laten nadenken over hun kleurstellingen: "We willen als FIA geen reglementen over livery's maken, maar we willen wel dat de auto's uit elkaar te houden zijn."

De FIA gaat overigens niet alleen de teams aansporen om meer kleur te gebruiken, maar richt zich ook op de coureurs. Want volgens Tombazis werken de constant wisselende helmdesigns ook niet mee: "Vroeger hadden coureurs herkenbaardere helmen, want de ontwerpen waren eenvoudiger. Ook hielden ze dat ontwerp hun hele carrière vast. Nu zijn er reglementen die wijzigingen van het ontwerp toestaan en gebruiken ze allerlei verschillende kleuren. Daarnaast zie je de helm niet goed door de halo."

Ook op dat vlak hoopt de FIA dat er geen strengere regels nodig zijn: "We willen dit niet in de reglementen hebben, om vervolgens iemand bij de stewards te rapporteren omdat we de kleur niet leuk vinden. We willen wel een punt bereiken dat de teams het als een algemeen belang zien dat de auto's herkenbaar zijn.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de GP van Spanje. Als de Nederlander wint, ontvang je maar liefst 30 keer jouw inzet bij Unibet!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Derde vrije training Formule 1 GP Spanje 2024