Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Mercedes

FIA grijpt in en verbiedt per direct Mercedes-innovatie

Mercedes ontwikkelde dit seizoen een voorvleugel waar ze uiteindelijk niet mee raceten uit vrees voor een protest van de concurrentie. De voorvleugel is nu ook verboden.

Mercedes Front wing United States 2022
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages
Tijdens het Grand Prix-weekend in de Verenigde Staten ontstond er wat ophef over de voorvleugel van Mercedes die ze voor dat weekend hadden meegenomen. Deze was nieuw, maar volgens de concurrentie niet helemaal legaal.

Hij zou ook nog eens in strijd zijn met de geest van de reglementen, omdat de voorvleugel voor meer vuile lucht zou zorgen, iets dat juist met behulp van de nieuwe technische reglementen in 2022 aanzienlijk werd verminderd. Uiteindelijk durfde Mercedes uit vrees voor protesten de voorvleugel niet in te zetten.

Grijs gebied

Het draait om de vijf zwarte stukjes tussen het bovenste element van de voorvleugel en het element daaronder. Dat zijn zogeheten 'slotgap seperators'. Zelf claimde het team dat dit was om 'de luchtstromen beter langs de banden en de zijkant van de auto te leiden'. In de regels staat dat deze onderdelen alleen gebruikt mogen worden voor 'mechanische of structurele redenen'.

Een aerodynamisch voordeel mag een team niet uit dit soort onderdelen halen. In de nieuwste technische reglementen is dit grijze gebied echter dichtgetimmerd en dus zal eenvergelijkbare voorvleugel in 2023 niet te zien zijn op de Formule 1-grid.

Ook interessant:

Top 10 brokkenpiloten van het Formule 1-seizoen 2022

Het Formule 1-seizoen van 2022 is afgelopen en voor veel teams is het letterlijk de taak om de schade op te maken. Want welke coureurs reden er allemaal schade in 2022 en wat zijn die kosten? Een ding kunnen we je al op voorhand verklappen, elke coureur reed schade in het Formule 1-jaar van 2022, maar welke coureur zet de titel 'Brokkenpiloot 2022' op zijn naam? Joris Mosterdijk legt het je haarfijn uit in een nieuwe video!

Mis niets van het F1-seizoen 2023 en zet de F1-kalender eenvoudig op jouw smartphone of PC

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen George Russell

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

13 reacties

RN365 Special
'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'

De RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez wordt op 3 februari onthuld. Red Bull heeft deze winter niet stilgezeten en de nieuwe bolide zal een maximale evolutie zijn van de RB18 waarmee Verstappen vorig jaar kampioen werd, zo schrijft onze technisch F1-analist Paolo Filisetti.

Lees meer
Viaplay
x
Kippenvel Zó kondig je een F1-comeback aan: "Terug in de armen van kampioenen"