Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
FIA

FIA grijpt in: oranje F1-feestjes vanaf heden minder oranje

Vuurwerk en rookbommen zorgden de afgelopen jaren voor prachtige shots, maar ook voor veel vervelende situaties op en rondom de Formule 1-circuits. Daar komt vanaf volgend jaar verandering in.

XPB 1219484 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De FIA presenteerde onlangs de International Sporting Code voor komend jaar, hét document waarin het kloppend hart van de autosport al haar regels beschrijft. In de nieuwe regels voor 2024 zijn de benodigde veranderingen zichtbaar, waaronder het beleid rondom pyrotechnische producten als vuurpijlen, rookbommen en vuurwerk. Dit staat in onderdeel 12.2.1 van het document, waarin de FIA schrijft het volgende te verbieden: 'Het bezit en/of gebruik van pyrotechnische producten tijdens FIA-wedstrijden door de deelnemers en aanwezigen, tenzij schriftelijk toegestaan door de FIA.' Veel Grand Prix-organisatoren hanteerden overigens zelf al een verbod op pyrotechniek, maar dat verbod werd tot op heden door veel bezoekers aan hun laars gelapt.

De wijziging in het reglement komt hoogstwaarschijnlijk mede door incidenten tijdens de Grands Prix van Oostenrijk en Nederland in de afgelopen jaren. Op beide circuits werden meermaals pyrotechnische items op de baan gegooid en daarnaast belemmerde de rook meerdere keren het zicht van de coureurs. Tijdens de race in Zandvoort in 2022 werd de kwalificatie zelfs twee keer noodgedwongen stilgelegd, omdat er fakkels op de baan belandden.

Bekijk hieronder beelden van de Grand Prix van Nederland (2022), waarin de kwalificatie werd stilgelegd wegens een rookbom in de Tarzanbocht.

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar! Kunnen we op jouw steun rekenen om te winnen? Alvast hartelijk dank voor je stem!

Stem op RacingNews365

Praat mee!

Viaplay
x
Mega salaris! 'Newey strijkt enorm salaris op bij nieuwe werkgever'