Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2024

FIA heeft maling aan kritiek Hamilton en onthult opvallende locatie voor volgende gala

Het FIA-gala strijkt volgend jaar neer op het Afrikaanse continent voor de afsluitende prijzenceremonie. Lewis Hamilton snapt niet dat het zo ver weg moet zijn.

FIA Prize giving 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © FIA

Elk jaar worden de kampioenen van de autosport beloond met de kampioenschapsbeker tijdens het jaarlijkse gala-evenement, georganiseerd door de FIA. Het is het derde jaar op rij dat niemand minder dan Max Verstappen in smoking de felbegeerde trofee voor de Formule 1-kampioen in ontvangst mocht nemen.

Dit jaar vond het gala plaats in Bakoe, op zo'n vijf uur vliegen van Parijs, waar het FIA-hoofdkantoor is gevestigd. Hamilton snapt niet dat het zo ver weg moest zijn. "Ik hou van Bakoe, echt een mooie stad, maar ik vraag me af of de FIA echt denkt aan duurzaamheid..."

"Zoveel mensen zijn hier naar toe gevlogen, terwijl de FIA haar hoofdkantoor in Parijs heeft en het veel makkelijker was geweest om daar het gala te houden. Het is een mooie locatie hier in Bakoe. Het is een mooie avond waarop we samenkomen om alle geweldige prestaties van alle geweldige mensen in de sport te vieren."

Rwanda

Het FIA-gala wordt elk jaar op een andere locatie georganiseerd. Zo werden in 2021 de prijzen in het Carrousel du Louvre uitgereikt, het jaar daarop in Bologna, Italië, en het afgelopen evenement in Bakoe. Tijdens de prijzenceremonie in Bakoe werd ook de plaats van het 2024-gala aangekondigd.

Ondanks kritiek van Hamilton, zal hij volgend jaar wederom in het vliegtuig moeten stappen voor een lange reis, mits hij natuurlijk in de top drie van het F1-kampioenschap finisht. De festiviteiten zullen volgend jaar namelijk in Rwanda gehouden worden. Wel is Hamilton overigens groot voorstander van een Formule 1-race op het Afrikaanse continent.

In Afrika wordt wel al decennia het FIA African Rally Championship gehouden. In aanloop naar de prijsuitreiking vindt ook de jaarlijkse ledenvergadering plaats in het Oost-Afrikaanse land. FIA-president Mohammed Ben Sulayem onderhoudt een goede relatie met de Afrikaanse autosportbonden. Zij stemden massaal voor de Emiraat tijdens de laatste presidentsverkiezingen. Vooral rally leeft in het land, een discipline waarin Ben Sulayem vroeger zelf actief was.

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Red Bull gewaarschuwd voor vertrek Verstappen bij aanblijvende onrust