Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA houdt vorming van B-teams in Formule 1 in de gaten

De FIA waakt voor de vorming van B-teams in de Formule 1. De steeds nauwere samenwerkingen tussen teams zijn de FIA een doorn in het oog.

De grootste vrees van de FIA is dat kleinere teams middels een B-team-constructie meer mogelijkheden krijgen tot het (door)ontwikkelen van hun auto's. De 'A-teams' profiteren daar op hun beurt weer van omdat ze twee keer zoveel informatie binnenhalen. Dit soort competitievervalsing past niet in het ideaalplaatje van wat de Formule 1 moet zijn, en daarom wil de FIA de vorming van dit soort constructies aanpakken: "Dat is iets waar we ons zorgen over maken en waar we over moeten praten."

Haas F1 trad in 2016 toe tot de Formule 1 en kreeg al snel het stempel van 'B-team' van Ferrari. Via mazen in de wet profiteerden zowel Haas F1 als Ferrari van elkaars expertise op een manier die de FIA niet kon bekoren. De FIA dichtte de maas, waardoor het voor nieuwe teams niet meer mogelijk is op die manier mee te liften op de kennis van een reeds bestaand team. Recent ontstonden er echter toch weer zorgen over de mogelijke vorming van een B-team van Mercedes. Na de overname van Force India rezen er vermoedens dat dat team een nauwere samenwerking met Mercedes nastreeft. McLaren-teambaas Zak Brown maakt zich daar bijvoorbeeld veel zorgen over, maar weet dat de FIA achter hem staat: "We horen nu weer nieuwe dingen over vermeende samenwerkingen tussen verschillende teams, dus daar zullen we zorgvuldig naar kijken", aldus FIA-wedstrijdleider Charlie Whiting.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"