Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Aston Martin

FIA pleit Aston Martin vrij na 'Red Bull-kopie'

De veelbesproken upgrade van de Aston Martin AMR22 voldoet volgens de FIA aan de reglementen. De vernieuwde wagen van Sebastian Vettel en Lance Stroll vertoont grote gelijkenissen met de Red Bull RB18 van Max Verstappen en Sergio Perez.

De Aston Martin-upgrade hield de gemoederen bezig, want de sidepods en koeling van de auto leken plots toch bijzonder veel op de RB18 van Red Bull. De FIA onderzocht de zaak en kwam met een statement na een onderzoek.

De FIA heeft voorafgaand aan het evenement een routinecontrole uitgevoerd van de geplande aerodynamische upgrade van het Aston Martin-team voor de Formule 1 Grand Prix van Spanje van 2022. Tijdens dit proces werd duidelijk dat een aantal aspecten van de Aston Martin leken op die van een concurrent (Red Bull, red.). De FIA stelde daarom een onderzoek in om na te gaan of artikel 17, lid 3, van de technische reglementen werd nageleefd, en met name of er sprake was van 'Reverse Engineering' en mogelijke illegale overdracht van intellectuele eigendom.

Beide teams werkten volledig mee met de FIA aan dit onderzoek en verstrekten alle relevante informatie. Het onderzoek, dat CAD-controles en een gedetailleerde analyse van het door Aston Martin toegepaste ontwikkelingsproces omvatte, bevestigde dat er geen overtredingen waren begaan, en de FIA is dan ook van oordeel dat de aerodynamische upgrades van Aston Martin in overeenstemming zijn met de voorschriften.

"Artikel 17.3 definieert en verbiedt specifiek 'Reverse Engineering', d.w.z. het digitale proces waarbij foto's (of andere gegevens) worden omgezet in CAD-modellen, en verbiedt de overdracht van intellectuele eigendomsrechten tussen teams, maar evenzeer staat dit artikel toe dat auto-ontwerpen worden beïnvloed door die van concurrenten, zoals dat in de Formule 1 altijd het geval is geweest. In de door ons verrichte analyse hebben wij bevestigd dat de door Aston Martin gevolgde processen in overeenstemming waren met de vereisten van dit artikel."

Formule 1 GP Spanje 2022 RN365 Nieuwsdossier

6 reacties

RN365 Special
Waarom het stuiterende Mercedes eens heel goed in de Formule 1-spiegel moet kijken

Bij Mercedes zou men graag zien dat er iets wordt gedaan aan de stuiterproblemen in de Formule 1, maar zoals onze technisch F1-analist Paolo Filisetti redeneert en uitlegt, moet het team bij zichzelf ten rade gaan en er geen politiek spelletje van maken.

Lees meer
Viaplay
x
RN365-podcast Direct na de zomerstop weten we of Verstappen kampioen wordt