Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA-president komt met statement over vrouwen in de autosport

Nadat F1-president Stefano Domenicali eerder deze week een aantal woorden zei over de kansen van vrouwen in de Formule 1, zag de FIA zich genoodzaakt om te benadrukken dat vrouwen thuishoren in de motorsport.

Afgelopen week liet F1-CEO Stefano Domenicali zich uit over de kansen van vrouwelijke coureurs op een F1-stoeltje. Hij ontving kritiek nadat hij riep dat hij het de komende jaren niet zag gebeuren dat een dame de koningsklasse van de autosport zou vergelijken. "Realistisch gezien niet, tenzij er iets gebeurt dat vergelijkbaar is met een meteoor die op aarde neerstort. Dat is zeer onwaarschijnlijk." Verder benadrukte de Italiaan wel dat er achter de schermen wordt gekeken hoe de weg naar de F1 voor vrouwelijke coureurs beter kan worden uitgestippeld. "We proberen te begrijpen hoe het beter kan, om de juiste parameters op te stellen. De meisjes moeten ook op de juiste leeftijd in de 'pyramide' komen met de juiste bolide. Dat is het belangrijkste." "We zijn erg blij met de samenwerking met de W Series, maar wij vinden dat meisjes ongeveer van dezelfde leeftijd moeten zijn als de jongens als ze de strijd aan willen gaan op hetzelfde niveau. We werken er aan en kijken wat daar aan gedaan kan worden, om zo het systeem te verbeteren. Snel zullen we actie zien."

FIA komt met statement

De woorden van Domenicali vielen niet lekker bij sommigen. Zo reageerde viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel teleurgesteld. "Een onhandige woordkeuze. Statements als deze zijn confronterend voor vrouwen of meisjes die opgroeien en graag een coureur willen worden. Door dat soort uitspraken zien ze van dat soort ideeën af en focussen ze zich misschien op andere dingen. Daarom is het belangrijk dat we dat soort dingen niet zeggen." Zonder direct te refereren naar de woorden van Domenicali, liet de mondiale autosportbond op zaterdag haar steun voor vrouwen in de motorsport nog eens horen. FIA-president Mohammed Ben Sulayem liet namelijk het volgende weten. "Sinds haar oprichting heeft de FIA altijd vrouwen in de motorsport gesteund en gestimuleerd." "Motorsport is uniek, omdat volgens de FIA-reglementen vrouwen en mannen op gelijke voet aan wedstrijden kunnen deelnemen. We zullen de deelname van vrouwen actief blijven aanmoedigen, of dat nu is via ons FIA Girls On Track Rising Stars-programma, de aanwezigheid van vrouwen bij de wedstrijdleiding, operationele en technische teams en andere afdelingen binnen de hele organisatie, of in samenwerking met onze ASN's met vrouwelijke vrijwilligers en officials." "De FIA en FOM zetten zich in voor betere kansen voor vrouwen in de sport. Stefano Domenicali en ik werken samen om de toegang en de kansen voor toegang en progressie van vrouwen binnen de autosportpiramide te verbeteren. Door de geschiedenis heen hebben vrouwen hun sporen verdiend in de autosport, zowel op als naast het circuit, en het is onze wens, onder mijn leiding, dat deze trend zich de komende jaren zal voortzetten", aldus de leidsman van de FIA.

Viaplay
x
LIVE Reacties na zeer dominante zege Verstappen in Bahrein