Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA-president maakt klip en klaar statement over nieuwe F1-teams

FIA-president Mohammed Ben Sulayem heeft nog maar eens duidelijk gemaakt waarom hij ervan overtuigd is dat het aantrekken van nieuwe teams goed is voor de Formule 1, iets waar de sport zelf grote vraagtekens bij lijkt te plaatsen.

De reactie op de aankondiging van Andretti en General Motors om samen toe te willen treden tot de Formule 1 bracht een diversiteit aan reacties te weeg. Aan de ene kant was er het enthousiasme van de FIA, dat nota bene een een procedure in gang had gesteld om de interesse van potentiële partijen te polsen, met aan de andere kant de halsstarrige houding van de Formule 1 zelf. Strekking van die boodschap was dat men eerst nog maar eens wilde zien of het werkelijk een team van toegevoegde waarde kon zijn. En oh ja, er werd achter de schermen ook nog met andere teams gesproken... FIA-president Mohammed Ben Sulayem gaf op Twitter al een korte reactie op die minder dan lauwe ontvangst. Bij een bezoek aan de Dakar Rally werd hij opnieuw naar de kwestie gevraagd. Want hoe kon het dat hij verbaasd was over het feit dat de huidige teams niet staan te springen om een nieuw team, dat terwijl de meerderheid ervan zich tot op heden steeds terughoudend heeft opgesteld? Hij corrigeert de vraag stellende journalist: "Ik heb nooit over onwil van teams gesproken, ik sprak in algemene zin", zo begint hij. "Maar aan duurzaamheid kleven twee kanten. Je hebt het enerzijds over het milieu, maar aan de andere kant gaat het ook om de toekomst van de sport. En als je die toekomst wil garanderen, moet je je openstellen voor de komt van nieuwe fabrikanten." "We hebben de mogelijkheid om tot dertien teams toe te laten op de Formule 1-grid en een grote fabrikant als GM, één van de vijf grootste autoproducenten ter wereld, zouden we juist moeten aanmoedigen om richting de Formule 1 te komen. Dat is hoe ik een toekomst met duurzaamheid en zelfstandige constructeurs voor me zie."

Andretti moet zich evengoed nog bewijzen

Is het zo dat Ben Sulayem Andretti al welkom heet op de grid en dat het min of meer een uitgemaakte zaak is? Nee, dat zeker niet: "Naast GM (dat met submerk Cadillac richting de F1 wil, red.) hebben we te maken met Andretti. Die formatie heeft ook gewoon een procedure te volgen en zal aan moeten tonen klaar te zijn voor de Formule 1." "Als FIA-president heb ik dan ook nog nergens een akkoord op gegeven. We hebben het proces in gang gezet, zodat ze zich kenbaar kunnen maken, maar gaan ze slagen? Gaan ze aan alle redelijke verwachtingen en eisen voldoen? Zullen ze geschikt zijn voor de Formule 1?" Zonder al die vragen te beantwoorden, geeft Ben Sulayem aan dat men nu eenmaal niet terug kan blijven vallen op dat waar de Formule 1 wél al uit bestaat: "We kunnen niet blijven leunen op wat we al hebben." Wat de interesse van Andretti en Cadillac volgens Ben Sulayem des te interessanter maakt, is dat het om een Amerikaans team gaat: "We moeten naar de toekomst kijken en de komst van een nieuwe constructeur brengt de sport echt verder. Daarom zou iedere partner of aandeelhouder van de Formule 1 een nieuwe constructeur met open armen moeten ontvangen, zeker als het een Amerikaanse constructeur betreft. We hebben immers al drie races in de Verenigde Staten." "Ik heet iedereen van harte welkom, maar met name de grote teams. We hebben in het verleden kleinere teams als Haas F1 en Sauber toegelaten tot de Formule 1, maar ik hoop dat we ook echt grote partijen op de grid kunnen verwelkomen." Foto: Sean Bull Design

Viaplay
x
Live Kwalificatie Formule 1 GP China 2024