Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
FIA

Snel duidelijkheid verwacht over nieuwe F1-teams: "Kunnen niets manipuleren"

Nieuwe teams in de Formule1? FIA-president Mohammed Ben Sulayem verwacht dat de komende weken hierover een definitieve beslissing gaat vallen.

Ben Sulayem Michael Andretti
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem heeft bevestigd dat de komende "vier tot zes weken" een definitieve beslissing zal worden genomen over de mogelijke toetreding van nieuwe teams in de Formule1. Vermoedelijk vijf teams hebben inmiddels aan de FIA aangegeven om toe te willen treden tot de koningsklasse van de autosport, vanaf het seizoen 2025. Naast de tien al deelnemende teams is er ruimte voor twee nieuwe teams in de Formule 1.

Andretti Cadillac Racing heeft het voortouw genomen in de voortdurende soap over toetreding van nieuwe partijen. Er is namelijk hevige weerstand van de huidige teams. De beoordeling van de biedingen van de vijf potentiële nieuwe deelnemers door de FIA is nog gaande, maar de Formule 1 zal ook betrokken zijn bij de uiteindelijke besluitvorming.

"Ik hoop dat we de aankondiging volgende maand kunnen doen", zegt Ben Sulayem tegen Formula.hu. "We hebben het over serieuze partijen en we willen niemand uitsluiten zonder een grondige beoordeling van de aanvragen die we hebben ontvangen. We hebben het over grote namen en veel geld. Ik denk dat de intentieverklaring de juiste beslissing was en in het contract staat dat er twaalf teams in de Formule 1 kunnen zitten."

Niets manipuleren

"Natuurlijk willen we niet zomaar een team, we willen A-teams en we hebben een autofabrikant nodig. Ik geef de voorkeur aan fabrikanten omdat dat goed zou zijn voor de sport. We hebben de tijd genomen, het FIA-team heeft heel hard gewerkt aan de intentieverklaring, we hebben vergaderingen gehad met de teams om hun biedingen te bekijken en ik denk dat we over vier tot zes weken een definitieve beslissing kunnen nemen", zegt Ben Sulayem.

De tegenstand waar nieuwe teams mee te maken krijgen is vooral een geldkwestie, aangevoerd door de huidige teams. Mercedes-teambaas Toto Wolff neemt hierin het voortouw en roept toekomstige teams op om bestaande renstallen over te nemen.

"Het is duidelijk een politieke en financiële kwestie", voegt Ben Sulayem toe. "Maar voor mij is het duidelijk dat de FIA de afspraken moet respecteren en we worden gereguleerd door de EU. We kunnen niets manipuleren. Als een team geïnteresseerd is en onze regels zeggen dat we zoveel teams mogen hebben, hoe kunnen we dan nee zeggen?"

"Ik begrijp de zorgen van andere teams, vooral het financiële gedeelte, de verdeling van het geld. Maar ik ben hier niet om iemand boos te maken, ik ben hier om het juiste te doen voor de sport. We gaan graag met iedereen om de tafel zitten om advies te geven, maar we kunnen niet tegen een groot team zeggen dat in de F1 wil komen, 'ga een team opkopen of je bent niet welkom'. Ik vind dat verkeerd."

9 reacties

Viaplay

Unibet
x
Breaking FIA accepteert inschrijving nieuw Formule 1-team