Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA-president wil nog niet met F1-teams om de tafel: "Ons huis staat niet in brand"

Liberty Media en de tien teams die strijden om het kampioenschap in de Formule 1 moeten nog even geduld hebben. FIA-president Mohammed Ben Sulayem is niet voornemens om snel met hen om tafel te gaan zitten om het zogenaamde Concorde Agreement vervroegd te gaan verlengen.

Als het aan Liberty Media (eigenaar van de commerciële rechten van de Formule 1) en de tien deelnemende teams ligt, wordt het Concorde Agreement dat loopt tot en met het seizoen 2025 snel verlengd. Dit omdat de Formule 1 momenteel wereldwijd enorm populair is. Maar FIA-president Mohammed Ben Sulayem heeft niet zo'n haast, legt hij uit bij het Amerikaanse persbureau AP . Wat is het Concorde Agreement ook alweer? Daarin ligt vastgelegd wat de regels en voorschriften voor de Formule 1 zijn, evenals hoe televisie-inkomsten en prijzengeld worden verdeeld. Greg Maffei, CEO van Liberty Media, zei in mei al dat hij graag vervroegd een nieuwe overeenkomst tekent. "De teams, de FIA en wijzelf zijn het erover eens dat het nu een goed moment is om het ijzer te smeden nu het heet is." Maar FIA-president Ben Sulayem snapt de haast niet zo goed. "De Concorde is iets dat we moeten aanpakken, maar het moet bij alle partijen passen. Je hebt de belanghebbenden, de partners. Je hebt de FIA, je hebt Liberty Media, en je hebt de tien teams. Daar bovenop hebben we nog achttien maanden. Dus er is geen haast, ons huis staat niet in brand. We moeten met elkaar praten en het beste voor ons allemaal bereiken."

Nieuwe motorfabrikanten

Ben Sulayem ziet graag dat wat meer bevoegdheden richting de FIA gaan. "Als je een sterke FIA wilt, moeten we samenwerken en de FIA meer bevoegdheden geven. De FIA is de regelgevende instantie, zij zijn de eigenaren van de kampioenschappen. Zij zijn de juryleden", vertelt hij. "Als je bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten gaat, kun je met de grote motorfabrikanten praten en de reden dat we dat kunnen is omdat het een FIA-kampioenschap is. Als het geen FIA-kampioenschap is, eindigt het net als het WWF (World Wrestling Federation, red.) zonder toezichthouder, zonder bestuursorgaan. Je hebt een bestuursorgaan nodig", is de mening van de FIA-voorzitter. "Denk je echt dat deze multinationals hun geld gaan verspillen aan iets waar ze geen vertrouwen in hebben? We hebben de tijd, we zullen het niet overhaasten omdat we nog achttien maanden hebben. We willen een betere algemene overeenkomst voor de FIA, voor Liberty en voor de teams. We zijn op de goede weg, maar het is een marathon."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"