Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
FIA

FIA reageert bijzonder op verbolgen F1-coureurs: "Dan moet je de regels niet overtreden"

Geen zin in een miljoen euro boete? Dan moet je je als F1-coureur aan de regels houden, vindt FIA- president Mohammed Ben Sulayem.

Ben Sulayem Qatar
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Voor het GP-weekend in Austin maakte de FIA bekend dat het stelsel omtrent de boetes op de schop gaat. Op dit moment kan een boete maximaal 250.000 euro zijn, en als het aan de autosportfederatie ligt, wordt dit in de nabije toekomst vier keer zoveel. Een maximale boete van een miljoen euro dus, wat de straf voor Max Verstappen na het aanraken van de achtervleugel van Lewis Hamilton tijdens de GP van Brazilië '21 in een geheel ander perspectief brengt.

Coureurs reageerden verontwaardigd op dit plan van de FIA en Verstappen verwees gelijk naar het persoonlijke incident uit 2021. "Als een achtervleugel van Lewis Hamilton aanraken 50.000 euro kost, ben ik wel benieuwd wat ons dan een miljoen euro gaat kosten. Misschien kunnen we bij dinertjes van de FIA dan ook de wijn sponsoren. Ik maak mezelf er klaar voor."

De mannen met een minder hoog salaris waren wat minder laconiek. Zo vindt Kevin Magnussen het belachelijk, en zou hij er "alles aan doen om te verdwijnen en nooit meer teruggevonden te worden" als hij een miljoen euro boete zou moeten betalen.

"Reglementen dateren uit het stenen tijdperk"

De FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem reageert nu op de maximale boeteverhoging van 300 procent. Een aantal coureurs zouden met hun huidige salaris deze boete namelijk niet eens kunnen betalen. Ben Sulayem legt de gedachtegang van de FIA achter de verhoging in gesprek met Speedcafe uit: "De prijs van alles is gestegen. De teams praten nu over miljarden op het gebied van wat elk team waard is, en we hebben nog steeds onze reglementen niet verbeterd, die dateren uit het stenen tijdperk."

Hij benadrukt bovendien dat dit plan dan ook absoluut geen uitnodiging is: "We zeggen niet: 'ga betalen'. We zeggen: 'zorg dat je deze onnodige overtredingen niet maakt'. Als je het niet doet, krijg je de boete ook niet. Niemand zal je iets opleggen als je je aan de regels houdt."

"De regels zijn er om gecontroleerd en toegepast te worden." De vraag is dan ook wanneer een miljoen euro boete toegekend wordt. Moet een coureur dan een moord plegen, wordt hem gekscherend gevraagd, maar hier reageerde president als volgt op: "Het gaat niet om het geld, het gaat erom dat je je aan de regels houdt. De federatie moet de macht hebben om de regels te implementeren, om het bestuur te hebben. Als we geen sterk bestuur hebben in onze sport, wat dan?"

Het geïnde geld zal vervolgens wel weer terug geïnvesteerd worden in de motorsport, benadrukt de president. "We zijn bezig met governance, om ervoor te zorgen dat als regels worden overtreden, de regels heel duidelijk zijn. Houd je aan de regels en niemand zal iets zeggen, niemand zal je iets aanrekenen. Mensen overdrijven hierover."

Kortom, als een coureur zich netjes gedraagt tijdens de race is er niets aan de hand. "Ik hoop dat ze het leven van onze stewards makkelijker maken door zich aan de regels te houden in plaats van zich te misdragen. We willen natuurlijk niet dat ze die één miljoen euro bereiken, dus zeggen we dat ze het niet moeten doen. De regels zijn er, ze zijn transparant."

"We hebben niets te verbergen. Maar ik kan je niet vertellen wanneer de één miljoen zou worden geïmplementeerd. Dat is aan de stewards, niet aan de voorzitter. De stewards zijn er, ze hebben ervaring en ze weten wat ze moeten doen. En de coureurs zijn erg intelligent. Ze kennen de regels voordat ze in de auto stappen", zo sluit hij af.

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op

34 reacties

Viaplay

Unibet
x
Red Bull Red Bull verliest grote voorsprong op één belangrijk vlak