Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA verklaart vloedgolf aan overtredingen track limits na kritiek van onder andere Verstappen

De FIA strooide tijdens het Grand Prix-weekend van Oostenrijk met waarschuwingen en straffen voor het overschrijden van de track limits. Dit zorgde voor enige kritiek in de paddock. Er zou inconsistent gehandeld worden. De FIA laat weten juist consistent te handelen.

Al voor het raceweekend op de Red Bull Ring liet de FIA aan de Formule 1-teams en coureurs weten dat track limits strikt zouden worden gehandhaafd. Sinds de start van het seizoen is duidelijk gedefinieerd dat de 'witte lijn' de limiet is. In Oostenrijk was dit niet anders, al werd er wel iets harder gestraft als een coureur ook echt buiten de baan terecht kwam. Tijdens de sessies werd namelijk niet alleen de ronde afgepakt waarin de fout is begaan, maar ook de daaropvolgende ronde werd ongeldig verklaard. Daarnaast kregen meerdere coureurs een tijdstraf tijdens de GP van Oostenrijk, eveneens vanwege track limits. De vloedgolf aan overtredingen viel niet bij iedereen lekker en al snel werd de FIA 'inconsistent' genoemd. Daar is het veiligheidsorgaan van de autosport het niet mee eens. Een woordvoerder van de FIA liet aan RacingNews365 weten dat de FIA tijdens de GP van Oostenrijk consistent is geweest, net als gedurende alle andere races in het huidige Formule 1-seizoen. Op elk circuit wordt namelijk de witte lijn gebruikt als de limiet van het circuit. Dit is tot stand gekomen na gesprekken met de coureurs én met de teams, om op deze manier meer duidelijkheid te scheppen.

Extra straffen GP Oostenrijk niet door strenger handhaven

De uitgedeelde straffen komen volgens de FIA dus niet doordat er strenger werd gehandhaafd. Het aantal uitgedeelde straffen is namelijk evenredig aan het aantal overtredingen van artikel 33.3 in de Sporting Regulations. Hierin staat dat de Formule 1-coureurs twee waarschuwingen krijgen als zij over de witte lijn rijden met alle vier de wielen. Bij een derde overtreding krijgt de coureur de zwart-witte vlag te zien, waarna elke volgende overtreding bij de stewards komt te liggen. Bij deze overtreding werd een tijdstraf van vijf seconden uitgedeeld. Meerdere coureurs ontvingen deze straf.

Viaplay
x
Tijdschema Formule 1 GP Spanje 2024