Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
FIA

FIA zet streep door politieke statements van Hamilton en F1-collega's

De FIA heeft in een update van haar internationale reglementen een verbod doorgevoerd op politieke statements. Tenminste, alleen als de FIA ze vooraf goedkeurt mag het nog gebeuren.

Hamilton politiek shirt
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes

De afgelopen jaren hebben we meermaals politieke statements gezien in de Formule 1. Denk aan regenbooghelmen of -t-shirts van coureurs als Lewis Hamilton en Sebastian Vettel. Ook droeg Hamilton een keer op het podium een t-shirt met een tekst waarop stond dat agenten die betrokken waren bij de dood van een zwarte vrouw in de Verenigde Staten (zie de foto hierboven) moesten worden gearresteerd.

In een geüpdatete versie van de Internationale Sporting Code van de FIA staat nu dat het maken van 'politieke, religieuze of persoonlijke statements of opmerkingen een overtreding zijn van het neutraliteitsprincipe van de FIA'.

Tenzij er vooraf toestemming is gevraagd door een coureur of team en verleend is door de autosportbond, mag er zo'n soort statement worden gemaakt. Als dat niet gebeurt, dan worden de regels overtreden. Het is niet duidelijk wat de straf zou zijn bij een overtreding. Aannemelijk is dat er een boete wordt uitgedeeld.

In dezelfde reglementen staat echter nog wel vermeld dat de FIA mensenrechten beschermt en zich weerhoudt van discriminatie op basis van ras, huidskleur, geslacht, seksuele voorkeur, etniciteit, taal, handicap en religieuze, filosofische en politieke mening.

Ook interessant:

Kalff kiest favoriete GP Verstappen: "Daar was hij als Schumacher in zijn beste dagen"

En Formule 1-seizoen van 2022 is officieel voorbij en dat betekent dat het grote terugblikken kan gaan beginnen! Dat doen we met mister racecontrol Allard Kalff. In deel 2 van het interview hebben we het onder meer over de problemen bij Ferrari, de comeback van Mercedes en de beste race van Verstappen!

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Tijdschema Hoe laat begint de Formule 1 Grand Prix van Australië?