Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
08 dec
are

GP Abu Dhabi

Yas Marina Circuit
  • Eerste vrije training VT1 06 dec 2024 -
  • Tweede vrije training VT2 06 dec 2024 -
  • Derde vrije training VT3 07 dec 2024 -
  • Kwalificatie Quali 07 dec 2024 -
  • Race Race 08 dec 2024 -

De F1 Abu Dhabi Grand Prix sluit als vanouds het Formule 1-seizoen af. Op het peperdure Yas Marina Circuit mogen de Formule 1-coureurs voor de laatste keer in het jaar hun kunsten vertonen. Vorig jaar werd de race vanaf poleposition gewonnen door Max Verstappen, die dat kunstje hoopt te herhalen, en zo ook opnieuw in 2024 de titel binnen zal willen slepen.

Statistieken

Eerste GP 2009
Aantal ronden 58
Lengte circuit 5,281 kilometer
Snelste raceronde 1.26,103 (2021)
Winnaar in 2023 Max Verstappen
Tweede in 2023 Charles Leclerc
Derde in 2023 George Russel

Winnaars

Winnaar 2023 Max Verstappen
Winnaar 2022 Max Verstappen
Winnaar 2021 Max Verstappen
Winnaar 2020 Max Verstappen
Winnaar 2019 Lewis Hamilton
Winnaar 2018 Lewis Hamilton

F1 Abu Dhabi GP 2024 | Tijden & Schema

Aan het einde van de jaren '00 wilde men in Abu Dhabi graag een Grand Prix-circuit hebben. Buurlanden als Qatar en Bahrein hadden ook al hoogwaardige circuits, met als resultaat dat de eerstgenoemde elk jaar de MotoGP mocht verwelkomen en de tweede een vaste plek op de Formule 1-kalender had veroverd.

Zodoende werden kosten noch moeite gespaard om het Yas Marina Circuit uit de grond te stampen. Dwars door een megasjieke omgeving loopt een ruim vier en een half kilometer lang asfaltlint, dat wordt gekenmerkt door meerdere verschillende bijzonderheden.

Zo loopt de uitgang van de pitstraat onder de eerste bocht door en rijden de coureurs op een gegeven moment onder een hotel door. Het laatste gedeelte is in Monaco-stijl gemaakt: de muren staan, ondanks de grote ruimte die er in de woestijn beschikbaar is, zeer krap op het asfalt. Het Yas Marina Circuit is overigens op het speciaal voor de gelegenheid aangelegde Yas Island te vinden.

In aanloop naar de race in 2021 werd het circuit op enkele plekken aangepast. Op die manier moet er meer ingehaald kunnen worden, want de race in Abu Dhabi werd nog wel eens een gebrek aan spektakel verweten.

De Grand Prix van Abu Dhabi in 2023

De strijd om de eerste plaats duurde uiteindelijk slechts één ronde. Charles Leclerc daagde polesitter Max Verstappen uit, maar slaagde er niet in de Nederlander te passeren. Verstappen vergrootte gestaag zijn voorsprong op de rest van het veld en reed op dominante wijze naar zijn negentiende overwinning van het seizoen. Ondertussen was er achter hen een boeiende strijd gaande...

Mercedes en Ferrari waren verwikkeld in een strijd om de tweede plaats in het constructeurskampioenschap. Leclerc eindigde knap als tweede in de race, maar probeerde in de slotfase een slimme zet uit te voeren. Sergio Perez kwam snel opzetten en speelde een hoofdrol toen hij een straf kreeg voor een aanraking met Lando Norris. Leclerc liet Perez passeren in de hoop voor Russell te eindigen, maar dit plan faalde, waardoor Ferrari drie kostbare punten tekortkwam om Mercedes in het klassement te passeren. Russell pakte de laatste podiumplaats.

Wanneer staat de F1 Abu Dhabi Grand Prix van 2024 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix van Abu Dhabi plaats in het weekend van 6 tot en met 8 december 2024. Het is de laatste race op de Formule 1-kalender. Op vrijdag vinden de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 15:00 uur de belangrijke kwalificatie begint.

Hoe laat begint de Grand Prix van Abu Dhabi?

De F1 Abu Dhabi Grand Prix begint op zondag 8 december 2024 om 14:00 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via het liveblog van RacingNews365 en op de televisie via Viaplay.

Tijdschema GP Abu Dhabi

Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training vrijdag 6 december -
Tweede vrije training vrijdag 6 december -
Derde vrije training zaterdag 7 december -
Kwalificatie zaterdag 7 december -
Race zondag 8 december -

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender
Viaplay
x
LIVE Reacties na zeer dominante zege Verstappen in Bahrein