GP Abu Dhabi

De Grand Prix van Abu Dhabi vindt plaats op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten en is dit seizoen de laatste Grand Prix op de kalender.

Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi 2018

De GP Abu Dhabi is al vaak in de korte historie van de wedstrijd de laatste wedstrijd op de kalender geweest. Daardoor zijn er al diverse wereldtitels beslist op het circuit in het rijke oliestaatje. Vorig jaar werd het bijvoorbeeld erg spannend, toen Lewis Hamilton en Nico Rosberg vochten om de wereldtitel.

Wanneer staat de Grand Prix van Abu Dhabi 2018 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix van Abu Dhabi plaats in het weekend van 23 tot en met 25 november 2017 en is het de laatste race op de Formule 1 kalender. Op vrijdag vinden de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 14:00 uur de belangrijke kwalificatie begint.

Hoe laat begint de GP van Abu Dhabi?

De GP van Abu Dhabi begint op zondag 25 november 2018 om 14:10 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via de livebog van Racingnews365 en op TV op Ziggo Sport en RTL Duitsland.

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 23 november 201810:00 - 11:30
Tweede vrije trainingvrijdag 23 november 201814:00 - 15:30
Derde vrije trainingzaterdag 24 november 201811:00 - 12:00
Kwalificatiezaterdag 24 november 201814:00 - 15:00
Racezondag 25 november 201814:10 - 16:10

Het Yas Marina Circuit

Het circuit ligt op het Yas eiland, wat op ongeveer een half uurtje rijden van de stad Abu Dhabi ligt. Het maakt sinds 2009 onderdeel uit van de Formule 1-kalender en is het duurste circuit dat ooit is gebouwd. In totaal heeft het ongeveer 1 miljard dollar gekost en dus zijn kosten noch moeite bespaard.

Het circuit van Abu Dhabi staat bekend als een technisch circuit en telt in totaal 20 bochten. Kenmerkend voor de Grand Prix van Abu Dhabi is dat de race onder wisselende omstandigheden plaatsvindt. De race begint in de schemer, waarna al snel de zon onder gaat. Het resterende deel van de race wordt verreden onder kunstlicht.

In totaal leggen de coureurs 55 ronden af op Yas Marina Circuit, waarbij elke ronde 5,554 kilometer lang is.

© Red Bull Contentpool

Bijzondere momenten uit de historie van de GP van Abu Dhabi

De Grand Prix van Abu Dhabi heeft al diverse primeurs opgeleverd. Zo werd Sebastian Vettel er in 2010 voor het eerst wereldkampioen, waarbij hij tevens de jongste wereldkampioen ooit in de Formule 1 werd.

Ook was het in 2014 de eerste race in de geschiedenis waar dubbele punten werden uitgedeeld. In 2016 viel de ontknoping om de titelstrijd in Abu Dhabi. Hamilton moest winnen om nog kans te maken op de titel, terwijl Rosberg minimaal vierde moest worden om zijn eerste titel te pakken. De Duitser, die op dat moment tweede lag, kreeg het in de slotfase nog Spaans benauwd. Hamilton vertraagde het tempo behoorlijk, waardoor Sebastian Vettel en Max Verstappen aansluiting vonden bij Rosberg. Uiteindelijk kwam het niet tot een inhaalactie en werd Rosberg voor de eerste en laatste keer in zijn carrière wereldkampioen Formule 1.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van de vrije training, kwalificatie, race en het laatste nieuws? Maak een account aan en ontvang notificaties van de prestaties van Max Verstappen en het belangrijkste nieuws!

De eerste wereldtitel van Nico Rosberg in 2016

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen