Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
26 nov.
are

GP Abu Dhabi

Yas Marina Circuit
  • Eerste vrije training VT1 24 nov 2023 -
  • Tweede vrije training VT2 24 nov 2023 -
  • Derde vrije training VT3 25 nov 2023 -
  • Kwalificatie Quali 25 nov 2023 -
  • Race Race 26 nov 2023 -

Statistieken

Eerste GP 2009
Aantal ronden 58
Lengte circuit 5,281 kilometer
Snelste raceronde 1.26,103 (2021)
Winnaar in 2022 Max Verstappen
Tweede in 2022 Charles Leclerc
Derde in 2022 Sergio Perez

Winnaars

Winnaar 2022 Max Verstappen
Winnaar 2021 Max Verstappen
Winnaar 2020 Max Verstappen
Winnaar 2019 Lewis Hamilton
Winnaar 2018 Lewis Hamilton

De Grand Prix van Abu Dhabi sluit als vanouds het Formule 1-seizoen af. Op het peperdure Yas Marina Circuit mogen de Formule 1-coureurs voor de laatste keer in het jaar hun kunsten vertonen. Vorig jaar werd de race vanaf poleposition gewonnen door Max Verstappen, die dat kunstje hoopt te herhalen, en zo ook opnieuw de titel binnen zal willen slepen.

Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi 2023

Aan het einde van de jaren '00 wilde men in Abu Dhabi graag een Grand Prix-circuit hebben. Buurlanden als Qatar en Bahrein hadden ook al hoogwaardige circuits, met als resultaat dat de eerstgenoemde elk jaar de MotoGP mocht verwelkomen en de tweede een vaste plek op de Formule 1-kalender had veroverd.

Zodoende werden kosten noch moeite gespaard om het Yas Marina Circuit uit de grond te stampen. Dwars door een megasjieke omgeving loopt een ruim vier en een half kilometer lang asfaltlint, dat wordt gekenmerkt door meerdere verschillende bijzonderheden.

Zo loopt de uitgang van de pitstraat onder de eerste bocht door en rijden de coureurs op een gegeven moment onder een hotel door. Het laatste gedeelte is in Monaco-stijl gemaakt: de muren staan, ondanks de grote ruimte die er in de woestijn beschikbaar is, zeer krap op het asfalt. Het Yas Marina Circuit is overigens op het speciaal voor de gelegenheid aangelegde Yas Island te vinden.

In aanloop naar de race in 2021 werd het circuit op enkele plekken aangepast. Op die manier moet er meer ingehaald kunnen worden, want de race in Abu Dhabi werd nog wel eens een gebrek aan spektakel verweten.

De Grand Prix van Abu Dhabi in 2022

Max Verstappen sloot op dominante wijzen het Formule 1-seizoen af op het Yas Marina Circuit. De Red Bull-coureur kreeg geen enkele tegenstand tijdens de Grand prix van Abu Dhabi en pakte zijn vijftiende overwinning van het seizoen.

De strijd om de tweede positie was een stuk spannender aangezien het ook de strijd was voor P2 in het kampioenschap. Charles Leclerc en Sergio Perez gingen namelijk op gelijke hoogte de laatste Grand Prix van het seizoen in. Uiteindelijk trok de coureur van Ferrari aan het langste eind en finishte hij ruim een seconde voor de Mexicaan.

Wanneer staat de Grand Prix van Abu Dhabi 2023 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix van Abu Dhabi plaats in het weekend van 24 tot en met 26 november 2023. Het is de laatste race op de Formule 1-kalender. Op vrijdag vinden de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 15:00 uur de belangrijke kwalificatie begint.

Hoe laat begint de Grand Prix van Abu Dhabi?

De Grand Prix van Abu Dhabi begint op zondag 26 november 2023 om 14:00 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via het liveblog van RacingNews365 en op de televisie via Viaplay.

Tijdschema GP Abu Dhabi

Viaplay
Sessie Datum Tijd
Eerste vrije training vrijdag 24 november -
Tweede vrije training vrijdag 24 november -
Derde vrije training zaterdag 25 november -
Kwalificatie zaterdag 25 november -
Race zondag 26 november -

Mis niets van het F1-seizoen 2023 en zet de F1-kalender eenvoudig op jouw smartphone of PC

Download nu de F1-kalender
RN365 Special
'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'

De RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez wordt op 3 februari onthuld. Red Bull heeft deze winter niet stilgezeten en de nieuwe bolide zal een maximale evolutie zijn van de RB18 waarmee Verstappen vorig jaar kampioen werd, zo schrijft onze technisch F1-analist Paolo Filisetti.

Lees meer
Viaplay
x
Foto's Dit is de nieuwe Williams-bolide uit alle hoeken