GP Abu Dhabi

Een race die nog niet zo heel erg lang op de kalender staat, maar inmiddels toch al is uitgegroeid tot een klassieker. De Grand Prix van Abu Dhabi belicht alles wat duur is: het Yas Marina Circuit is een luxe racepaleis dat meer dan een miljard euro heeft gekost.

Formule 1 Grand Prix van Abu Dhabi 2019

Tegen het einde van het eerste decennium van de 21ste eeuw achtte men het in de Emiraten nodig om een racebaan te bouwen. Immers, dat hadden de sjeiks in Qatar en Bahrein ook al gedaan - met als resultaat dat de eerstgenoemde elk jaar de MotoGP mocht verwelkomen en de tweede een vaste plek op de Formule 1-kalender had veroverd.

Zodoende werden kosten noch moeite gespaard op het Yas Marina Circuit uit de grond te stampen. Dwars door een megasjieke omgeving loopt een ruim vier en een half kilometer lang asfaltlint, dat wordt gekenmerkt door meerdere verschillende bijzonderheden.

Zo loopt de pitstraatuitgang onder de eerste bocht door en rijden de coureurs op een gegeven moment onder een hotel door. Het laatste gedeelte is in Monaco-stijl gemaakt: de muren staan, ondanks de grote ruimte die er in de woestijn beschikbaar is, zeer krap op het asfalt. Het Yas Marina Circuit is overigens op het, speciaal voor de gelegenheid aangelegde, Yas Island te vinden.

Wanneer staat de Grand Prix van Abu Dhabi 2019 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix van Abu Dhabi plaats in het weekend van 29 november tot en met 1 december en is het de laatste race op de Formule 1-kalender. Op vrijdag vinden de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 14:00 uur de belangrijke kwalificatie begint.

Hoe laat begint de Grand Prix van Abu Dhabi?

De Grand Prix van Abu Dhabi begint op zondag 1 december 2019 om 14:10 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via het liveblog van Racingnews365 en op de televisie via Ziggo Sport en RTL Duitsland.

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 29 november 201910:00 - 11:30
Tweede vrije trainingvrijdag 29 november 201914:00 - 15:30
Derde vrije trainingzaterdag 30 november 201911:00 - 12:00
Kwalificatiezaterdag 30 november 201914:00 - 15:00
Racezondag 1 december 201914:10 - 16:10
© Red Bull Contentpool

Bijzondere momenten uit de historie van de GP van Abu Dhabi

Sinds 2009 op de kalender, maar nu al in de geheugens van Formule 1-fans gegrift. Drie wereldtitels werden verdeeld in Abu Dhabi: Sebastian Vettel en Nico Rosberg grepen hun eerste kampioenschap op het Yas Marina Circuit, respectievelijk in 2010 en 2016. Lewis Hamilton werd in 2014 voor de tweede keer in zijn carrière titelhouder dankzij een zege in Abu Dhabi.

Het treffen van 2010 was een zeer spannende: nadat Michael Schumacher en Vitantonio Liuzzi onzacht met elkaar in aanraking kwamen na de start, keken de titelrivalen Vettel, Fernando Alonso en Mark Webber nerveus naar elkaar om wat betreft de te voeren strategie. Waar Webber en met name Alonso hopeloos faalden, daar hielden Vettel en diens strategen het hoofd koel om zodoende de race en het WK te winnen.

In 2016 zette Hamilton zichzelf in de schijnwerpers door opzichtig langzamer te gaan rijden, ondanks dat hij aan de leiding ging. De Brit kon enkel kampioen worden als teammaat en rivaal Rosberg niet bij de eerste drie zou eindigen en dus minderde hij vaart om langzamere wagens dichterbij te laten komen. Ondanks dat Vettel en Verstappen tegen het einde van de race op Rosbergs staart zaten, mislukte het snode plannetje van Hamilton en werd de Duitser wereldkampioen.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van de vrije training, kwalificatie, race en het laatste nieuws? Maak een account aan en ontvang notificaties van de prestaties van Max Verstappen en het belangrijkste nieuws!

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen