GP Hongarije

De Formule 1 Grand Prix van Hongarije vindt plaats op de Hungaroring in Boedapest in Hongarije en is al een tijdje een vaste klant op de Formule 1-kalender.

Formule 1 Grand Prix van Hongarije 2018

Op het stoffige circuit in Hongarije gebeuren vaak de gekste dingen, al kan het soms ook erg tegenvallen. Een zeer opvallende statistiek is dat de winnaar van de GP Hongarije al sinds 2005 niet meer het wereldkampioenschap heeft gewonnen. De laatste coureur die de Hongaarse GP won én het wereldkampioen was Michael Schumacher in 2004. 

Wanneer staat de Grand Prix van Hongarije 2018 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix plaats in het weekend van 27 tot en met 29 juli 2018 en is het de twaalfde race op de Formule 1 kalender. Traditiegetrouw heeft de Formule 1 hierna een zomerstop van 3 weken. Op vrijdag vinden de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 15:00 uur de belangrijke kwalificatie begint. 

Hoe laat begint de GP van Hongarije? 

De Formule 1 Grand Prix van Hongarije begint zondag 29 juli 2018 om 15:10 uur. De race is live te volgen via de livebog van Racingnews365 en op TV op Ziggo Sport en RTL Duitsland.

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 27 juli 201811:00 - 12:30
Tweede vrije trainingvrijdag 27 juli 201815:00 - 16:30
Derde vrije trainingzaterdag 28 juli 201812:00 - 13:00
Kwalificatiezaterdag 28 juli 201815:00 - 16:00
Racezondag 29 juli 201815:10 - 17:10

De Hungaroring

Op 10 augustus 1986 werd de eerste race verreden op de Hungaroring. De bevolking toonde zich sceptisch en zag liever dat de tientallen miljoenen op een andere manier werden besteed. Inmiddels zijn we dertig jaar verder en is de GP van Hongarije uitgegroeid tot één van de populairste wedstrijden in Europa. Mede door de centrale ligging, de gunstige prijzen en de nabijheid van Boedapest weten de fans dit circuit goed te vinden.

Hoewel het geen stratencircuit is, wordt de Hungaroring vaak vergeleken met de Grand Prix van Monaco. Door de vele snelle bochten biedt het smalle circuit weinig mogelijkheden tot inhalen. Vooral de tweede sector van dit technische circuit is lastig voor de coureurs. Iedere apex moet goed aangesneden worden om goed uit te komen voor de volgende bocht.

In totaal leggen de coureurs 70 ronden af op de Hungaroring, waarbij elke ronde zo’n 4,3 kilometer lang is.

© Red Bull Contentpool

Bijzondere momenten uit de historie van de GP van Hongarije

In 1990 raakte Ayrton Senna behoorlijk gefrustreerd tijdens de Grand Prix van Hongarije. De Braziliaan lag de gehele race tweede achter Thierry Boutsen en slaagde er niet om Boutsen te passeren. Boutsen won de race vanaf pole en lag de gehele race aan de leiding.

In 2015 behaalde Max Verstappen op de Hungaroring zijn beste resultaat in zijn debuutjaar in de Formule 1. De Nederlander kwam na een ijzersterke en knotsgekke race knap als vierde over de finish.

In 2016 behaalde Hamilton zijn vijfde zege op de Hungaroring en zorgde hiermee dat de spanning in het WK volledig terug kwam. Verstappen klaagde in de beginfase over de snelheid van zijn teamgenoot Ricciardo en slaagde er niet in om hem te passeren. Hij werd uiteindelijk vijfde in een weinig enerverende race.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van de vrije training, kwalificatie, race en het laatste nieuws? Maak een account aan en ontvang notificaties van de prestaties van Max Verstappen en het belangrijkste nieuws!

De hoogtepunten van een knotsgekke race in 2015

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen