GP Hongarije

Een vaste gast op de Formule 1-kalender is de Grand Prix van Hongarije, die zelfs al ten tijde van het IJzeren Gordijn op het programma stond. Sinds 1986 laat de koningsklasse van de autosport zich zien op de Hungaroring, dat nabij het dorpje Mogyorod is gelegen.

Formule 1 Grand Prix van Hongarije 2019

Het Monaco zonder muren is een van de bijnamen van de Hungaroring, dat in de volksmond ook wel een 'Mickey Mouse-circuit' wordt genoemd. Krap als op een stratencircuit is het niet, maar omdat de baan met name uit bochtenwerk bestaat is er veel downforce benodigd. De afstellingen komen daarom overeen met de pakketten die worden gebruikt voor bijvoorbeeld de Grand Prix van Monaco.

Logischerwijs is motorvermogen minder relevant op de Hungaroring. De coureurs staan alleen op de lijn bij start/finish langere tijd op het gaspedaal, voor het restant van het rondje is het met name remmen en sturen. De snelle linkerbocht vier, die blind, haaks omhoog loopt, is bijzonder lastig voor de rijders. De doordraaiers die elkaar kort opvolgen tegen het einde van de tweede sector vereisen een snel reactievermogen.

Wanneer staat de Grand Prix van Hongarije 2019 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix plaats in het weekend van 2 tot en met 4 augustus 2019 en is het de twaalfde race op de Formule 1-kalender. Traditiegetrouw heeft de Formule 1 hierna een zomerstop van vier weken. Op vrijdag vinden de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 15:00 uur de belangrijke kwalificatie begint.

Hoe laat begint de Grand Prix van Hongarije?

De Formule 1 Grand Prix van Hongarije begint zondag 29 juli 2018 om 15:10 uur. De race is live te volgen via het liveblog van Racingnews365 en op de televisie via Ziggo Sport en RTL Duitsland.

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 2 augustus 201911:00 - 12:30
Tweede vrije trainingvrijdag 2 augustus 201915:00 - 16:30
Derde vrije trainingzaterdag 3 augustus 201912:00 - 13:00
Kwalificatiezaterdag 3 augustus 201915:00 - 16:00
Racezondag 4 augustus 201915:10 - 17:10

Bijzondere momenten uit de historie van de Grand Prix van Hongarije

De laatste Belgische victorie in de Formule 1 werd behaald op de Hungaroring: in 1990 was Thierry Boutsen die voor de laatste keer de Belgische driekleur boven het middelste treetje van het podium liet hijsen.

Het circuit in Hongarije heeft een aantal coureurs hun eerste Grand Prix-zege opgeleverd. Damon Hill (1993), Fernando Alonso (2003), Jenson Button (2006) en Heikki Kovalainen (2008) wisten allen voor de eerste (en voor Kovalainen tevens enige) keer te winnen op de Hungaroring.

Lange tijd droeg de Hungaroring een aparte jinx met zich mee: degene die op dit circuit zegevierde, werd geen wereldkampioen. Sinds Michael Schumacher het in 2004 wél voor elkaar kreeg, lukte het geen enkele rijder meer om de Hongaarse GP en de titel in hetzelfde jaar bij te laten schrijven. Lewis Hamilton wist de ban in 2018 eindelijk te breken, na als underdog de wedstrijd te hebben gewonnen en later in het jaar enigszins eenvoudiger het wereldkampioenschap te beslissen.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van de vrije training, kwalificatie, race en het laatste nieuws? Maak een account aan en ontvang notificaties van de prestaties van Max Verstappen en het belangrijkste nieuws!

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen