GP Monaco

De Grand Prix van Monaco vindt plaats op het Circuit de Monaco, in de stadsstaat Monaco. Het is de bekendste Grand Prix van het seizoen en behoort tot één van de drie grote wedstrijden ter wereld, samen met de 24 uur van Le Mans en de Indy500.

Formule 1 Grand Prix van Monaco 2018

De GP Monaco staat al sinds 1950 op de kalender en was in 1950 de eerste race in de Formule 1 ooit. In de smalle straten van het vorstendom zijn de muren onverbiddelijk en gebeurt er altijd van alles. Spektakel gegarandeerd dus!

Wanneer staat de Grand Prix van Monaco 2018 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix van Monaco plaats in het weekend van 24 tot en met 27 mei 2017 en is het de zesde race op de Formule 1-kalender. Op donderdag vinden de eerste twee vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 15:00 uur de belangrijke kwalificatie begint.

Hoe laat begint de GP van Monaco?

De GP van Monaco begint op zondag 27 mei 2018 om 15:10 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via de livebog van Racingnews365 en op TV op Ziggo Sport en RTL Duitsland.

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingdonderdag 24 mei 201811:00 - 12:30
Tweede vrije trainingdonderdag 24 mei 201815:00 - 16:30
Derde vrije trainingzaterdag 26 mei 201812:00 - 13:00
Kwalificatiezaterdag 26 mei 201815:00 - 16:00
Racezondag 27 mei 201815:10 - 17:10

Het Circuit de Monaco

Het Circuit de Monaco is sinds de jaren ’50 niet heel veel veranderd. De route is ongewijzigd gebleven, maar door veranderingen in de infrastructuur (zoals het vergroten van de tunnel nabij de haven) hebben ervoor gezorgd dat het circuit door de jaren heen gewijzigd is.

Iconische punten van het circuit zijn de hairpin bij het Grand Hotel, de tunnelpassage en de snelle chicane net voor het zwembad. De coureurs behalen geen hoge snelheden in Monaco, maar door de continue dreiging van een crash is het een zeer uitdagend circuit voor de coureurs.

Winnen in Monaco wordt dan ook gezien als een grote prestatie. De beste coureurs komen altijd bovendrijven in Monaco, omdat het voornamelijk aankomt op stuurmanskunsten. De auto in het geheel is minder van belang in Monaco.

In totaal leggen de coureurs 78 ronden af op het Circuit de Monaco, waarbij elke ronde slechts zo’n 3,3 kilometer lang is.

© Red Bull Contentpool

Bijzondere momenten uit de historie van de GP van Monaco

Omdat de historie van de Grand Prix van Monaco ver terug gaat, heeft het circuit al meerdere historische momenten gekend. Wellicht één van de bekendste is de tweede plaats van Ayrton Senna in 1984. In zijn zesde Formule 1-wedstrijd reed Senna in de stromende regen van de dertiende naar de tweede plek in de wedstrijd. De wedstrijd werd uiteindelijk na 31 ronden afgevlagd, omdat het te hard regende. Het meest bijzondere aan deze prestatie was het feit dat Senna reed in een Toleman, een wagen die met de huidige Sauber te vergelijken is.

Voor Max Verstappen is Monaco nog geen ‘haven van geluk’. De Nederlander kwam in zijn eerste optreden in 2015 hard in aanraking met Romain Grosjean, waardoor hij in de bandenstapel belandde. 

Ook in 2016 eindigde de wedstrijd van Verstappen in de muur. Op een opdrogende baan raakte hij de controle over zijn bolide kwijt en schoof hij in muur, terwijl hij net bezig was aan een indrukwekkende opmars door het veld.

Tijdens de derde poging in 2017 finishte Verstappen wel, maar was hij na afloop niet blij. De Nederlander liep door een slechte strategie het podium mis ten koste van zijn teamgenoot Daniel Ricciardo, tot grote boosheid van Verstappen.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van de vrije training, kwalificatie, race en het laatste nieuws? Maak een account aan en ontvang notificaties van de prestaties van Max Verstappen en het belangrijkste nieuws!

Ayrton Senna wordt spectaculair tweede in 1984

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen