GP Singapore

De Formule 1 Grand Prix van Singapore vindt plaats op de Marina Bay Street Circuit in Singapore. De langste én heetste race van het jaar wordt verreden onder het kunstlicht in de straten van Singapore en levert altijd spektakel op.

Formule Grand Prix van Singapore 2018

Ondanks het feit dat de GP Singapore pas sinds 2008 op de kalender staat, is het in korte tijd uitgegroeid tot één van de populairste wedstrijden van het seizoen. Het circuit is uitdagend, de temperatuur is hoog en de wedstrijd duurt bijna altijd 2 uur. Spektakel gegarandeerd dus!

Wanneer staat de Grand Prix van Singapore 2018 op de agenda?

Dit jaar vindt de Grand Prix plaats in het weekend van 14 tot en met 16 september 2018 en is het de vijftiende race op de Formule 1-kalender. Op vrijdag vinden de twee eerste vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 15:00 uur de belangrijke kwalificatie begint. 

Hoe laat begint de GP van Singapore?

De GP van Singapore begint op zondag 16 september 2018 om 14:10 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via de livebog van Racingnews365 en op TV op Ziggo Sport en RTL Duitsland.

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 14 september 201810:30 - 12:00
Tweede vrije trainingvrijdag 14 september 201814:30 - 16:00
Derde vrije trainingzaterdag 15 september 201812:00 - 13:00
Kwalificatiezaterdag 15 september 201815:00 - 16:00
Racezondag 16 september 201814:10 - 16:10

Het Marina Bay Street Circuit

Het snelle stratencircuit van Marina Bay staat pas sinds 2008 op de Formule 1-kalender. Doordat het wordt verreden onder kunstlicht heeft deze Grand Prix een bijzondere status op de Formule 1 kalender. Langs het circuit in Marina Bay worden maar liefst 1600 lampen opgesteld om de Formule 1-coureurs het gevoel te geven dat de race op een enigszins normaal tijdstip wordt verreden. In 2008 had het circuit dan een primeur in de geschiedenis van de Formule 1. Het was de eerste race die volledig werd verreden onder kunstlicht.

Niet alleen het kunstlicht speelt de coureurs parten, ook de hoge temperatuur zorgt ervoor dat de race als één van de zwaarste races wordt beschouwd. De Grand Prix van Singapore staat meestal wel garant voor één of meerdere Safey Car situaties.

In totaal leggen de coureurs 61 ronden af op het Marina Bay Circuit, waarbij elke ronde zo’n 6 kilometer lang is.

© Red Bull Contentpool

Bijzondere momenten uit historie van de GP van Singapore

Ondanks dat de Grand Prix van Singapore nog maar een korte geschiedenis heeft, heeft het wel al van zich doen spreken. In 2009 zorgde het voor de zogenaamde ‘Singapore gate’, waarbij Nelson Piquet jr. na afloop van de race aan de FIA verklaarde dat hij in de race opzettelijk was gecrasht. Dit gebeurde in opdracht van onder meer Flavio Briatore, om zo teamgenoot Fernando Alonso aan een overwinning te helpen. Beide rijders werden niet bestraft, wel werd teambaas Briatore levenslang geschorst.

Ook Verstappen zorgde in zijn debuutjaar in 2015 voor een opmerkelijk moment. De Nederlander moest achteraan beginnen nadat zijn motor bij de start was afgeslagen. Met prachtige inhaalacties vocht hij zich terug naar een achtste plek, toen Toro Rosso hem verzocht om plaats te maken voor zijn teamgenoot Carlos Sainz. Max Verstappen antwoordde met een luid en duidelijke “No!”, wat uiteindelijk de hele wereld over ging.

De editie uit 2017 was een bijzondere. Door een felle regenbui vlak voor de start werd het de eerste nachtrace in de regen ooit. De race begon met spektakel nadat Max Verstappen, Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen met elkaar in aanraking kwamen bij de start. In de twee uur daarna gebeurde er meer dan genoeg en uiteindelijk ging Lewis Hamilton er met de zege vandoor, waardoor hij een voorschot nam op zijn vierde wereldtitel.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van de vrije training, kwalificatie, race en het laatste nieuws? Maak een account aan en ontvang notificaties van de prestaties van Max Verstappen en het belangrijkste nieuws!

Max Verstappen in de Ferrari-sandwich tijdens de start in 2017

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen