GP Singapore

Na de zomerse stint in Europa treedt de herfst langzamerhand in en wordt de trek ingezet naar de andere continenten, te beginnen met Azië. Stadstaat Singapore organiseert een van de stratenraces die op het Formule 1-programma staan.

Formule 1 Grand Prix van Singapore 2019

Het Marina Bay Street Circuit is een uitputtend asfaltlint dat dwars door de bij Maleisië gelegen stadstaat Singapore loopt. Op het ruim zes kilometer lange circuit komen de coureurs van alles tegen: lange rechte stukken, volgas knikken en langzamere gedeelten. De muren staan ontzettend dichtbij en op een gegeven moment wordt er onder een tribune doorgereden!

Singapore staat sinds 2008 op de kalender en is sindsdien in rap tempo uitgegroeid tot een van de populairste Grands Prix van het jaar. De uitputtingsslag in Zuidoost-Azië wordt overigens onder kunstlichten verreden: om de kijker in Europa niet voor dag en dauw uit zijn nest te laten komen, is het tijdschema aangepast op het continent dat op een uurtje of tien reizen afstand ligt. Zodoende is de Singaporese Grand Prix de enige wedstrijd die volledig in het donker wordt afgewerkt.

De wedstrijden in Singapore worden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Monaco, niet ingekort om de coureurs wat te sparen. De complete Formule 1-afstand van driehonderd kilometer plus één ronde staat hier op het programma, wat er weleens toe heeft geleid dat de maximumtijd van twee uren racen in het geding kwam.

Wanneer staat de Grand Prix van Singapore 2019 op de kalender?

Dit jaar vindt de Grand Prix plaats in het weekend van 20 tot en met 22 september 2019 en is het de vijftiende race op de Formule 1-kalender. Op vrijdag vinden de twee eerste vrije trainingen plaats, waarna op zaterdag om 15:00 uur de belangrijke kwalificatie begint.

Hoe laat begint de Grand Prix van Singapore?

De Grand Prix van Singapore begint op zondag 22 september 2019 om 14:10 uur Nederlandse tijd. De race is live te volgen via het liveblog van Racingnews365 en op de televisie via Ziggo Sport en RTL Duitsland.

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 20 september 201910:30 - 12:00
Tweede vrije trainingvrijdag 20 september 201914:30 - 16:00
Derde vrije trainingzaterdag 21 september 201912:00 - 13:00
Kwalificatiezaterdag 21 september 201915:00 - 16:00
Racezondag 22 september 201914:10 - 16:10
© Red Bull Contentpool

Bijzondere momenten uit historie van de GP van Singapore

Ondanks dat de Singaporese Grand Prix nog niet bijzonder veel edities heeft gekend, is er toch al een hoop geschiedenis geschreven. Denk aan Crashgate, waarbij Nelsinho Piquet door de teamleiding van Renault werd verzocht om zijn wagen opzettelijk te laten crashen - zodoende zou teammaat Fernando Alonso aan de leiding geraken. Twee jaar na die spraakmakende gebeurtenis wist Alonso, nu als Ferrari-coureur, overigens wel eerlijk te winnen in Singapore. Een duel met Sebastian Vettel werd tot aan de finishvlag uitgevochten.

Voorafgaand aan de editie van 2017 werden de Ferrari- en Red Bull-coureurs naar de zege geschreven, na twee uur racen was het echter Mercedes-rijder Lewis Hamilton die perfecte zaken deed voor zijn aankomende wereldtitel. Vettel, Kimi Raikkonen en Max Verstappen schakelden zichzelf én inmiddels McLaren-rijder Alonso uit door tijdens de start te gretig te zijn.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van de vrije training, kwalificatie, race en het laatste nieuws? Maak een account aan en ontvang notificaties van de prestaties van Max Verstappen en het belangrijkste nieuws!

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen