Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

Formule 1-coureurs reageren op ontslag Red Bull-coureur na racistische uitlatingen

De F1-coureurs zijn eensgezind: racisme hoort nergens thuis. De vraag is echter of iemand zijn carrière in het water moet zien vallen na een enkele uitglijder. Een vijftal coureurs laten van zich horen.

Vips
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

Sinds de GP van Canada waren er twee racistische incidenten in de Formule 1-wereld. Juri Vips ging op een livestream in de fout door zich racistisch uit te laten tijdens het spelen van een videogame. Daarnaast kwamen er deze week oude uitspraken van Nelson Piquet bovendrijven. Daarin liet hij zich in op het oog racistische bewoordingen uit over Lewis Hamilton.

Tijdens de persconferenties voorafgaand aan de GP van Groot-Brittannië is het een van de onderwerpen van gesprek. In het eerste deel worden een vijftal coureurs er naar gevraagd. Wereldverbeteraar en viervoudig F1-kampioen Sebastian Vettel trapt af en laat zijn licht schijnen over de situatie van Vips en Piquet. Zien we genoeg daden in plaats van alleen maar woorden, is de vraag.

"Je kan altijd meer doen, je kan nooit genoeg doen", klinkt Seb stellig. "Ik zou blij zijn als ik meer zie gebeuren. Aan de andere kant zou het mooi zijn als we het probleem al lang geleden hadden opgelost, om te voorkomen dat mensen, individuen, met dit soort opmerkingen komen en dit soort dingen zeggen. Het gaat om onze reacties op dit gedrag en het voorbeeld dat wij stellen."

"Het zou goed zijn om meer te doen, om te activeren en te onderwijzen. Wat ook belangrijk is, is dat iedereen op de grid, iedereen hier in deze persconferentie, zich altijd gedraagt op de manier waarvan wij geloven dat dit de juiste is. Als we beledigingen zien zoals recent over Lewis, dan moeten we daar op reageren. Maar ook als we bijvoorbeeld in de trein stappen en iets zien dat fout is, dan moeten we niet alleen denken dat iets fout is, maar van ons laten horen."

"Dat vergt 'ballen' en moed, maar we zouden niet meer bang moeten zijn van deze situaties. We hebben hierin meer bondgenoten dan we denken. Het maakt niet uit of het in de trein, in de bus of hier in de F1-paddock is. Het is aan ons om er meteen iets aan te doen", aldus de uitgesproken Duitser.

F1-collega's echoën Vettel

Vettel verwoord het volgens zjin collega's goed. Stuk voor stuk hebben ze weinig meer toe te voegen. Wel geven ze aan het duidelijk eens te zijn met Vettel. Sergio Perez reageert.

"Seb heeft het heel goed gezegd. Als sport kunnen we veel meer doen, maar het zal nooit genoeg zijn. We kunnen hier allemaal van leren. Iedereen hier kan fouten maken en dingen zeggen die we niet willen zeggen, maar we kunnen er van leren en het goede voorbeeld geven aan de jonge generaties. We kunnen dan door de rest van de wereld gezien geworden als voorbeeld."

Ook boezemvriend Mick Schumacher kan zich vinden in de woorden van de Aston Martin-coureur. "Ik ben het er zeker mee eens. Zoals Seb zei, heb je moed nodig om van je te laten horen, maar als je die persoon bent die wel van zich laat horen, dan zal je meer support krijgen dan je misschien vooraf denkt. Als coureurs hebben we niet alleen Lewis gesteund, maar steunen we iedereen ter wereld. Dit soort taal is niet acceptabel. Hopelijk verandert het."

Alonso denkt dat er meer actie nodig is vanuit de FIA en de FOM. "Er is geen ruimte voor dit soort opmerkingen. De reactie van de community was groots. Als we echter actie willen ondernemen, dan hebben we daarbij denk ik de steun van de FIA en FOM nodig. Het belangrijkste is voor ons coureurs dat we Lewis steunen en achter hem staan. Wat de FIA en de FOM doet, dat zullen wij volgen. Het is lastig om te zeggen welke actie er nodig is, maar de reactie was in ieder geval heel goed. Waarschijnlijk niet genoeg, maar beter dan het ooit is geweest in de sport. Dit moeten we blijven doen."

			© XPB Images
	© XPB Images

Norris: "Moet een carrière na een fout om zeep worden geholpen?"

Alhoewel Lando Norris zich ook helemaal kan vinden in het betoog van Vettel, zet hij wel zijn vraagtekens bij het ontslag van Red Bull-coureur Juri Vips. Zonder hem bij naam te noemen, wijst hij naar het feit dat carrières door een fout ten einde kunnen komen.

"Er zit een verschil tussen een fout maken en een verkeerd woord gebruiken vs. iemand die het opzettelijk doet om te discrimineren. Alle racistische uitlatingen zijn natuurlijk onacceptabel. Woorden kunnen het verschil maken en de reactie die we de afgelopen dagen hebben gezien, heeft al een grote impact."

"Ik denk echter niet dat je ons coureurs kan vragen wat een verdiende straf is voor iemand die dat soort dingen zegt. Het is lastig te zeggen of iets echt een oprechte fout was. Mensen maken fouten. Ik denk niet dat carrières voor zoiets zomaar moeten eindigen, want je zou vergeven moeten kunnen worden en een nieuwe kans moeten krijgen. Het is lastig om te bepalen waar de grens ligt."

Toch denkt Norris dat er wel al heel veel gedaan wordt, maar het is lastig om concreet actie te ondernemen. "Als sport en community doen we best wel wat, maar het is lastig om echt actie te ondernemen. Als je me vraagt wat we kunnen doen, dan is het lastig om iets specifieks te noemen. Het is niet makkelijk. We doen veel en laten van ons horen. We praten er nu over en dat heeft al een positieve impact. Dat blijven we doen en zo hopen we een positieve impact te hebben", aldus de jongste van het stel.

Vettel: "Het draait om empathie"

Als RacingNews365 de woorden van Norris aan de uitgesproken Vettel voorlegt en hem daarbij vraagt of vergiffenis mogelijk is, begint de Duitser een nieuw betoog. "Het is een lastige vraag om antwoord op te geven. Het draait allemaal om empathie", oordeelt de meervoudig kampioen.

"We moeten terug kunnen kijken in de geschiedenis. Wat wij mensen in het verleden hebben gedaan, is heel slecht. Het is goed om verder te gaan en te zeggen dat het nu achter ons ligt, maar het is ook belangrijk om te herinneren wat er is gebeurd. Je mag niet vergeten dat het is gebeurd. Als je het vergeet, dan bestaat het risico dat het op een of de andere manier weer opnieuw gebeurt."

"Aan de ene kant moeten we een voorbeeld zijn. In Mexico zullen mensen denken dat Checo cool is en alles wat hij zegt cool is", zo geeft hij een voorbeeld. "Als hij de juiste dingen zegt... We moeten een manier vinden om onze meningen te uiten en het gedrag waarvan we denken dat juist is te delen met de jonge generatie."

"Toen ik jong was keek ik op naar Michael Schumacher. Ik genoot van zijn rijkunsten, maar als hij iets over de auto zei of wat dan ook, dan geloofde ik dat en volgde ik hem. Het gaat erom dat wij, de mensen die veel publieke aandacht krijgen, het juiste te zeggen, die verantwoordelijkheid dragen en respect tonen."

"Natuurlijk maken wij ook fouten. Het hangt echter af van de 'daad'. Ik ben niet de politie, dus ik weet niet wat de straf moet zijn. Wat moet veranderen, is dat de kleine dingen, waarvan velen zeggen 'zo erg was het niet, hij bedoelde het niet zo', dat degenen die dat zeggen snappen en realiseren dat ze een fout hebben gemaakt en in de toekomst hun gedrag veranderen."

"Als het mensen beledigt en racistisch is, waarom zou je dat dan willen zeggen, als mensen daardoor gekwetst worden? Onderwijs jezelf, snap waar die woorden vandaan komen en dan realiseer je je dat het niet zo cool is. Het gaat erom dat je een voorbeeld stelt. Wat de juiste straf is, is lastig te zeggen."

Vettel rondt af: "Nogmaals: het draait om empathie. Vergiffenis moet kunnen, maar het hangt er vanaf wat je gedaan hebt. Wat duidelijk is, is dat we allemaal fouten maken."

Ook interessant:

Na de zomerstop weten we of Verstappen kampioen wordt

Red Bull heeft momenteel de wind in de zeilen met zes Grand Prix-overwinningen op rij. Is daarmee de spanning uit het kampioenschap omdat de Oostenrijkse brigade afkoerst op weer een wereldtitel, of toch niet? Ruud Dimmers, Tom Coronel en Joris Mosterdijk vellen hun oordeel.

Max Verstappen zag zijn imposante zegereeks doorbroken worden vorige week, maar slaat hij direct terug tijdens de GP van Japan? De Nederlander is wederom de grote favoriet! Zet dit weekend € 10 in en ontvang maar liefst € 50 aan free bets bij Unibet !

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Claim nu jouw free bets
Forbidden

Weddenschappen Lewis Hamilton

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Groot-Brittannië 2022 RN365 Nieuwsdossier

7 reacties

Viaplay

Unibet
x
Analyse Verstappen is werkelijk helemaal terug, grote verrassing vanuit het achterveld?