Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
15e
0.0

Alexander Albon

Williams Racing
Nationaliteit tha Thais
Geboorteplaats Londen, Groot-Brittannië
Geboortedatum 23/03/1996 (28 jr.)
F1-debuut 2019, Australië

Alexander Albon is in 2024 Formule 1-coureur voor het team van Williams. Albon werd geboren in de Britse hoofdstad Londen, maar vertegenwoordigd het land van zijn moeder: Thailand.

Weddenschappen Alexander Albon

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

F1-seizoen 2024

Positie WK 15
Races 5
WK-punten 0.0
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 0
Polepositions 0

F1-carrière

Wereldtitels 0
WK-punten 228
Races 86
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 2
Polepositions 0

Info Alexander Albon

Naam Alexander Albon Ansusinha
Team Williams
Geboortedatum 23 maart 1996
Geboorteplaats Londen, Engeland
Lengte 1.86m
Gewicht 74kg
Nationaliteit Thais
Racenummer 23

Biografie van Formule 1-coureur Alexander Albon

Hoewel Albon voorafgaand aan het seizoen van 2019 nog niet zo bekend was als zijn leeftijdsgenoten, heeft de Brits-Thaise coureur al jarenlang een geschiedenis met Max Verstappen, Esteban Ocon, George Russell en Charles Leclerc. Hij streed zelfs met laatstgenoemde om de GP3-titel in 2016. Albon heeft zijn kwaliteiten zeker bewezen, getuige zijn vier overwinningen in de GP3 en vier overwinningen in de Formule 2, ondanks het sterke concurrentieveld in beide series. Zijn indrukwekkende prestaties strekken zich ook uit tot zijn kartcarrière, waar hij op hoog niveau presteerde.

In 2012 werd Albon opgenomen in het Red Bull Junior Team, maar aan het einde van dat jaar werd hij uit het programma gezet. Desondanks werd hij zes jaar later opnieuw door Red Bull benaderd met de vraag of hij interesse had in een Formule 1-zitje. Albon, die eigenlijk van plan was om in de Formule E voor Nissan te racen, greep deze kans met beide handen aan.

Na twaalf races bij Toro Rosso (nu AlphaTauri) kreeg hij de kans om over te stappen naar het hoofdteam van Red Bull. Na een sterke eerste helft van het seizoen verdiende hij een contractverlenging voor 2020. Echter, dat jaar wist hij geen sterke indruk te maken, wat resulteerde in zijn vervanging door Sergio Perez voor het seizoen van 2021.

Na een jaar aan de zijlijn van de Formule 1 te hebben gestaan als reserve- en simulatiecoureur voor Red Bull - een rol die hij overigens uitstekend vervulde - maakte hij in 2022 zijn terugkeer naar de Formule 1. Dit keer niet bij Red Bull, maar bij Williams. Ontdek hier alles wat je moet weten over het leven van Alexander Albon.

Teams en teamgenoten | Alexander Albon

Team Teamgenoot Seizoen
Toro Rosso/ Redbull Daniil Kvyat/ Max Verstappen 2019
Redbull Max Verstappen 2020
Williams Nicholas Latifi 2022
Williams Logan Sargeant 2023
Williams Logan Sargeant 2024

Albon's vroege carrière

Alexander Albon startte zijn racecarrière, net als veel van zijn collega's, in de karts, waar hij het opnam tegen coureurs als Max Verstappen, Charles Leclerc en George Russell - een indrukwekkende generatie coureurs. Velen van hen zagen Albon zelfs als een voorbeeld, gezien zijn uitmuntende prestaties. In 2010 behaalde Albon de overwinning in de CIK-FIA World Cup en werd hij datzelfde jaar Europees kampioen in de KF3-klasse. Het jaar daarop, in 2011, was Nyck de Vries zijn belangrijkste concurrent in de WSK Euro Series en het wereldkampioenschap, waarin hij als tweede eindigde achter de Nederlandse coureur.

Albon maakte een sterke indruk in de single-seater industrie en maakte in 2012 zijn debuut in de Eurocup Formule Renault 2.0 en de Formule Renault 2.0 Alps. Dat jaar sloot hij zich ook aan bij het Red Bull Junior Team, maar aan het einde van het seizoen werd hij uit het programma van het Oostenrijkse team verwijderd.

De Brits-Thaise coureur liet zich echter niet ontmoedigen en bleef zijn dromen nastreven. In 2015 maakte hij zijn debuut in de Europese Formule 3-klasse, gevolgd door een overstap naar de GP3 Series in 2016, nu bekend als de Formule 3. Hierin streden hij en goede vriend en teamgenoot Leclerc weer tegen elkaar, waarbij Albon als tweede eindigde in het eindklassement achter de coureur uit Monaco.

In 2017 zette hij een stap dichter bij zijn doelen door over te stappen naar de Formule 2 bij het team van ART Grand Prix, hetzelfde team waarmee hij in de F3 reed. Het daaropvolgende jaar nam hij opnieuw deel aan de F2, maar deze keer bij het DAMS-team, waar hij als derde eindigde in het klassement achter Russell en Lando Norris.

Formule 1-debuut bij Toro Rosso

Albon zou eigenlijk zijn debuut gaan maken in de Formule E, maar kort voordat het seizoen begon werd zijn contract ontbonden en kreeg hij de kans om in 2019 zijn Formule 1-debuut te maken voor Toro Rosso. Hiermee werd hij dus opnieuw onderdeel van de Red Bull-familie.

Albon maakte direct al een goede indruk en zo goed zelfs dat halverwege het seizoen het grote Red Bull de keuze maakte om hem naast Max Verstappen te laten rijden als vervanger van de ondermaats presterende Pierre Gasly. De Fransman keerde terug bij Toro Rosso.

In 2020 reed Albon opnieuw voor Red Bull Racing. De Britse Thai kwam een aantal keer dicht bij een podium maar meerdere malen werd hij eraf getikt door Lewis Hamilton, tot grote frustratie van de Red Bull-coureur. In de Grand Prix van Toscane pakte Albon uiteindelijk dan toch zijn eerste podium, maar net als Gasly, was hij volgens Red Bull niet goed genoeg als teamgenoot van Verstappen en dus besloot Red Bull hem te vervangen door de ervaren Sergio Perez, waardoor Albon in 2021 geen F1-stoeltje had.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Albon maakt klein uitstapje in andere raceklasse

In 2021 ontbrak Albon in de Formule 1-grid. Desondanks behield hij zijn connectie met de Red Bull-familie en vervulde hij de rol van reserve- en testcoureur voor het Oostenrijkse team.

Tevens nam Albon deel aan de DTM als coureur gedurende dat jaar, waarbij hij ironisch genoeg een Ferrari-bolide bestuurde die gesponsord werd door Red Bull. De Brits-Thaise coureur eindigde als zesde in het eindklassement.

			© Red Bull content pool
	© Red Bull content pool

Albon keert terug in de Formule 1

Red Bull wilde maar al te graag Albon terug hebben in de Formule 1, maar zowel bij Red Bull Racing als het zusterteam AlphaTauri waren de stoeltjes van 2022 bezet. Uiteindelijk werd bekend gemaakt dat hij toch terug kwam in de koningsklasse van de autosport, maar dan bij het team van Williams nadat George Russell de overstap maakte naar Mercedes.

Albon bleef onderdeel van de Red Bull-familie, maar reed dus voor Williams. Hij maakte bij de Britse renstal direct al een goede indruk en teamgenoot Nicholas Latifi moest opnieuw accepteren dat hij niet beter was dan zijn teamgenoot.

			© XPBimages
	© XPBimages

Seizoen 2023 en 2024

Ook in 2023 reed Albon voor Williams en het lijkt erop dat hij nog lang niet klaar is in de Formule 1 nu hij zijn draai heeft gevonden. Rookie Logan Sargeant is zijn nieuwe teamgenoot. Het seizoen 2023 liep uitstekend voor Albon. Zo behaalde hij maar liefst 27 punten voor het Britse team ten opzichte zijn teamgenoot met 1 punt. Hierdoor kon Williams de enorm belangrijke zevende plek realiseren in het constructeurskampioenschap.

Zal het 2024 seizoen net zo goed verlopen als het 2023 seizoen voor Albon?

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi