Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
0

Graham Hill

Nationaliteit gbr Brits
Geboorteplaats Hampstead, Engeland
Geboortedatum 14/02/1929 (†)
F1-debuut Grand Prix van Monaco, 1958

Graham Hill werd zowel in 1962 als 1968 wereldkampioen Formule 1. Verder eindigde hij nog drie seizoenen als tweede in het klassement. Zijn Formule 1-carrière was met zeventien jaar zeer lang. Hij overleed in 1975 bij een vliegtuigongeluk.

F1-carrière

Wereldtitels 2
WK-punten 289
Races 175
Overwinningen 14
Podiumplaatsen 36
Polepositions 13

Biografie van Graham Hill

Geboren op 15 februari 1929 in Londen, werd Hill al als kind geboeid door sport. In zijn vroege levensjaren was dat echter geen racen, maar roeien. Hij sloot zich aan bij de London Rowing Club en droeg hun embleem (acht verticale strepen die roeiriemen vertegenwoordigen) op zijn helm.

Hill kwam in aanraking met de autosportwereld toen hij op het Brands Hatch-circuit in een F3-auto mocht rijden. Hij werd onmiddellijk gegrepen door de sport en werd monteur bij een rijschool en later instructeur.

Zijn weg naar het worden van een autocoureur zou zich aandienen in de vorm van Colin Chapman, die de vasthoudende Hill in dienst nam en hem de kans gaf om een enkele race te rijden. Dit zou uiteindelijk leiden tot een F1-rit toen Lotus hun debuut maakte in het kampioenschap van 1958.

De overstap

Hill zou deelnemen aan negen races tijdens het seizoen van 1958, waarbij hij in zeven races uitviel en als zesde en zestiende eindigde in de overige twee. Hill zou een vergelijkbaar lot ondergaan in 1959 toen hij opnieuw geen enkel punt wist te scoren gedurende het seizoen. Op dat moment nam hij een gok en stapte over naar het team van British Racing Motors (BRM).

De overstap zou direct succes opleveren, aangezien de Engelsman zijn eerste podiumplaats zou behalen tijdens de Nederlandse Grand Prix van 1960. Hill zou een moeilijk seizoen in 1961 doormaken, waarbij hij teleurstellend als 16e eindigde in het klassement. Vervolgens zou Hill het team bij de hand nemen, nieuw optimisme in het team blazen en het naar een hoger niveau tillen.

Hoogtijdagen in de Formule 1 van Graham Hill

Hill zou doorgaan om het kampioenschap van 1962 te winnen, met vier overwinningen en nog eens twee tweede plaatsen, waarbij hij Jim Clark met 12 punten versloeg in de eindstand. Clark zou hem in 1963 te slim af zijn, met Hill die in 1963, 1964 en 1965 drie keer als tweede eindigde.

Een terugval naar de vijfde plaats in 1966 zou Hill in 1967 terugbrengen naar Lotus, hoewel hij de Indianapolis 500 aan zijn lijst van prestaties zou toevoegen. De Brit zou een moeilijk jaar doorgaan in 1967, waarbij hij maar liefst zeven keer met pensioen ging en twee tweede plaatsen behaalde zonder overwinningen.

Het seizoen van 1968 zou somber beginnen, omdat Clark werd gedood in een F2-race na het winnen van het openings-F1-evenement. Hill zou een enorm gevoel van persoonlijk karakter tonen terwijl hij het geschokte team leidde, en hij claimde zijn tweede titel na het winnen van drie races.

Graham Hill Triple Crown winnaar

Hill zou Monaco voor de vijfde keer winnen in 1969, wat hem de bijnaam "Mr. Monaco" opleverde. Ook won hij de 24 uur van Le Mans in 1972, waardoor hij de enige man in de autosport werd die de prestigieuze "Triple Crown" won, bestaande uit het winnen van de Monaco Grand Prix, de Indy 500 en de 24 uur van Le Mans.

Na nog enkele onopvallende seizoenen, waaronder drie jaar racen met zijn eigen team, Embassy Racing, zou Hill zich terugtrekken uit de sport in 1975. De Brit overleed later dat jaar bij een vliegtuigongeluk tijdens het landen van zijn vliegtuig, dat hij spottend Hilarious Airways had genoemd, op het Elstree Airfield nabij Londen.

Graham Hill: vader van Damon Hill

In 1996 won zijn zoon Damon het wereldkampioenschap winnen, waardoor de Hills, samen met de Rosbergs (Keke en Nico), de enige twee vader-zoon combinaties waren die de titel wonnen.

Viaplay
x
Live Reacties na zwaarbevochten zege Verstappen in Imola