Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
17e
0.0

Guanyu Zhou

Stake F1 Team
Nationaliteit chn Chinees
Geboorteplaats Shanghai
Geboortedatum 30/05/1999 (24 jr.)

Guanyu Zhou debuteerde in 2022 voor het Formule 1-team van Alfa Romeo. Na het halen van de derde plaats in het Formule 2-kampioenschap veroverde hij het stoeltje van Antonio Giovinazzi bij de Zwitserse renstal. Ook in 2024 vormt hij samen met de ervaren Valtteri Bottas een duo voor het team dat tegenwoordig niet meer Alfa Romeo heet, maar Sauber.

Weddenschappen Zhou Guanyu

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

F1-seizoen 2024

Positie WK 17
Races 5
WK-punten 0.0
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 0
Polepositions 0

F1-carrière

Wereldtitels 0
WK-punten 12
Races 49
Overwinningen 0
Podiumplaatsen 0
Polepositions 0

Informatie Guanyu Zhou

Naam Guanyu Zhou
Team Alfa Romeo
Geboortedatum 30 mei 1999
Geboorteplaats Shanghai, China
Lengte 1.75m
Gewicht 63kg
Nationaliteit Chinees
Racenummer 24

Biografie van Guanyu Zhou

Op 22-jarige leeftijd debuteert de Chinees autocoureur Guanyu Zhou in de Formule 1. Hier krijgt hij een stoeltje bij Alfa Romeo, wat inmiddels Sauber heet, nadat bekend werd gemaakt dat Antonio Giovinazzi het team verlaat. De nummer drie in het Formule 2-seizoen van 2021 zal naast Valtteri Bottas gaan rijden.

Dit is alles wat je moet weten over Zhou.

Teams en teamgenoten | Guanyu Zhou

Team Teamgenoot Seizoen
Alfa Romeo Valtteri Bottas 2022
Alfa Romeo Valtteri Bottas 2023
Sauber Valtteri Bottas 2024

Guanyu Zhou zag het levenslicht op 30 mei 1999 in Shanghai. Het duurde niet lang voordat deze Chinees zijn eerste stappen zette in de autosport, want van 2007 tot en met 2014 was Zhou actief in de wereld van het karten. In 2012 verhuisde hij naar Londen om zijn carrière in Europa voort te zetten.

Zhou behaalde kampioenschappen in zowel de Britse als Europese Rotex Max-raceklasse in de kartingseries, waardoor hij al snel de aandacht trok van het aan Ferrari gelieerde Prema-raceteam.

De doorstroom naar single seaters

In 2014 maakte Zhou zijn officiële debuut in de eenzitters voor het Prema-team. Bovendien werd hij opgenomen in het juniorenprogramma van Ferrari. Tijdens het raceweekend in Monza bij Prema liet hij een sterke indruk achter door alle drie de races te winnen.

Vervolgens maakte hij in 2016 de overstap naar de Formule 3, waar hij drie opeenvolgende seizoenen actief was, één jaar bij Motopark en twee jaar bij Prema. In zijn eerste jaar eindigde de Chinees als dertiende in het klassement, gevolgd door twee opeenvolgende achtste plaatsen in het kampioenschap.

Zhou maakte echter de sprong naar de Formule 2, waar hij eveneens drie seizoenen doorbracht, allemaal rijdend voor UNI-Virtuosi Racing. Tijdens deze periode maakte hij de overstap van het juniorenprogramma van Ferrari naar de Renault Sport Academy van Alpine. Zijn prestaties in de F2 lieten een gestage verbetering zien; na een zevende en zesde plaats in het klassement werd hij in 2021 derde.

Het Formule 1-debuut voor Zhou

In 2021 werd bekendgemaakt dat Zhou het stoeltje van Antonio Giovinazzi overneemt. De Chinees zal hiermee een duo vormen met Valtteri Bottas, die eveneens nieuw is bij Alfa Romeo. Bottas vervangt Kimi Raikkonen, die na het seizoen van 2021 een punt zette achter zijn carrière.

Zhou was in 2022 de enige rookie in de Formule 1. Tezamen met zijn Finse teamgenoot probeert hij voor een ommekeer te zorgen bij Alfa Romeo, de Zwitserse renstal die de voorgaande jaren vrijwel altijd buiten de punten reed.

En die ommekeer hebben ze kunnen maken! Zhou scoorde in zijn debuutrace direct punten. Verder presteerde Zhou consistent zonder al te veel schade te rijden. Behalve op Silverstone toen de F1-community haar adem inhield na een megaklapper maakte (buiten zijn schuld om) waarbij zijn bolide letterlijk de hekken invloog in bocht 1. Zhou kwam wonder boven wonder zonder kleerscheuren uit de bolide.

			© XPBimages
	© XPBimages

Het 2023 en 2024 seizoen

In het 2023 seizoen behaalde Zhou zes punten voor Alfa Romeo. Hij reed een gemiddeld seizoen waarin hij drie keer niet finishte. Zijn teamgenoot, Valtteri Bottas, eindigde boven de Chinees in het klassement met tien punten. Voor het seizoen van 2024 zal Guanyu Zhou wederom voor het Zwitserse team uitkomen, maar dan onder de naam Sauber.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Viaplay
x
Video Droomoverstap Hulkenberg zet F1-coureursmarkt op scherp