Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
0

Nelson Piquet

Nationaliteit bra Braziliaans
Geboorteplaats Rio de Janeiro, Brazilië
Geboortedatum 17/08/1952 (71 jr.)
F1-debuut Grand Prix van Duitsland, 1978

Nelson Piquet is samen met Ayrton Senna de meest succesvolle Braziliaanse coureur ooit. Hij won in totaal drie wereldtitels namens Brabham en Williams van 1978 tot 1991. Zijn gevechten met Alain Prost en Nigel Mansell zorgden voor veel amusement voor fans over de hele wereld.

F1-carrière

Wereldtitels 3
WK-punten 485.5
Races 204
Overwinningen 23
Podiumplaatsen 60
Polepositions 24

Biografie van Formule 1-legende Nelson Piquet

Nelson Piquet is geboren in Rio de Janeiro, Brazilië, op 17 augustus 1952 en begon zijn racecarrière op 14-jarige leeftijd in lokale kartkampioenschappen. Piquet, die als tiener ook een veelbelovend talent in tennis had, richtte zich op het racen en werd in 1971 en 1972 nationaal kartkampioen van zijn land, gevolgd door een overwinning in de plaatselijke Formula Super Vee in 1976, wat de aandacht trok van Formule 1-teams.

Op aandringen van zijn landgenoot en Formule 1-wereldkampioen Emerson Fittipaldi verhuisde Piquet naar Europa om een toppositie na te streven. In 1978 brak hij het record van Sir Jackie Stewart voor de meeste overwinningen in een seizoen tijdens het Britse Formule 3-kampioenschap van dat jaar.

			© XPB
	© XPB

Formule 1-debuut en succes van Nelson Piquet

Tegen het einde van het seizoen 1978 maakte Piquet zijn Formule 1-debuut met Ensign tijdens de Grand Prix van Duitsland, voordat hij overstapte naar Brabham voor de laatste race van het kampioenschap, waar hij zich als 14e kwalificeerde en als 11e eindigde. Hij bleef bij Brabham tot 1985.

In 1979 voltooide de Braziliaan zijn eerste volledige seizoen in de sport aan de zijde van wereldkampioen Niki Lauda, waar hij na het vertrek van de Oostenrijker aan het eind van dat jaar al snel opklom tot de eerste rijder onder teambaas Bernie Ecclestone.

World Champion

Een veelbelovende start in de Formule 1 begon zijn vruchten af te werpen in het seizoen 1980, toen Piquet drie races won en tweede werd na Alan Jones in het kampioenschap, voordat hij het jaar daarop nog een stap verder ging en wereldkampioen werd in de Brabham BT49.

Piquet versloeg Alain Prost voor de titel in 1983, ondanks een achterstand van 13 punten met nog drie races te gaan. Hoewel de Braziliaan bij Brabham bleef tot het seizoen 1985, had het Britse team moeite om te concurreren zoals in zijn eerste jaren achter het stuur.

Williams en Mansell rivaliteit

Toen Ecclestone weigerde in te gaan op Piquets eisen om zijn salaris voor het seizoen 1986 te verdubbelen, ging de coureur in op het aanbod van Williams-teameigenaar Frank Williams om naast Nigel Mansell te rijden bij Williams voor een hoger salaris.

Het duo verloor de titel aan Prost in het seizoen 1986 ondanks een competitieve Williams-Honda auto, maar het volgende jaar wist Piquet zich naar zijn derde rijderstitel te werken, waarbij hij minder races won dan zijn teamgenoot maar Mansell in de loop van het seizoen overtrof.

Na enkele minder productieve jaren bij Williams verhuisde de Braziliaan voor enkele jaren naar Lotus, voordat hij in 1990 en 1991 zijn laatste twee seizoenen in de sport doorbracht bij Benetton, waar hij nog drie keer won voordat hij op 40-jarige leeftijd uit de Formule 1 stapte.

Kinderen Nelson Piquet

Een aantal van Piquet’s kinderen zijn ook actief in de motorsport (geweest). Piquet's zoon Nelson Piquet junior heeft bijvoorbeeld twee seizoenen in de Formule 1 gereden voor Renault in 2008 en 2009. Pedro Piquet was actief in de Formule 2 voor het team van Charouz Racing System. Nelson's dochter Kelly Piquet heeft een relatie met tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Viaplay
x
Teambazen Hoe de verhoudingen tussen Wolff en Horner langzaam weer op scherp komen te staan