Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
0

Stirling Moss

Nationaliteit gbr Brits
Geboorteplaats West Kensington
Geboortedatum 16/09/1929 (†)
F1-debuut Grand Prix van Zwitserland, 1951

Stirling Moss was een befaamde Britse Formule 1-coureur, die in de jaren '50 en aan het begin van de jaren '60 in de koningsklasse van de autosport aanwezig was. Hij deed mee aan 67 Grands Prix, waarvan hij er zestien won. Hij werd vier keer tweede en drie keer derde in het kampioenschap. Moss wordt gezien als een van de beste, zo niet de beste coureur die nooit een wereldtitel won.

F1-carrière

Wereldtitels 0
WK-punten 188
Races 66
Overwinningen 16
Podiumplaatsen 24
Polepositions 16

Biografie Stirling Moss

Sir Stirling Moss werd op 17 september 1929 geboren in West Kensington, nabij de Britse hoofdstad Londen. Als kind kwam hij al vroeg in aanraking met motorsport, dat een belangrijk goed was in zijn familie. Zo deed zijn vader in 1924 mee aan de befaamde Indy500 en deed zijn moeder zo nu en dan mee aan hill climb races.

Vanaf zijn negentiende levensjaar, in 1948, was Stirling Moss actief in de racerij. In 1951 deed hij voor het eerst mee aan een Formule 1-Grand Prix, in Bremgarten, Zwitserland. Zijn laatste Grand Prix was in 1961, in Watkins Glen de Verenigde Staten. In ruim tien jaar tijd deed hij mee aan 67 Formule 1-races, waarvan hij er 16 won, waaronder de Nederlandse GP in 1958, en 24 keer op het podium eindigde.

Indrukwekkende statistieken

Het zijn indrukwekkende statistieken, die helaas niet werden beloond met een Formule 1-wereldtitel. In elf F1-seizoenen eindigde hij vier maal als tweede en drie maal als derde in het kampioenschap. Door velen wordt hij dan ook beschouwd als de beste Formule 1-coureur ooit die geen wereldtitel in de wacht wist te slepen.

In zijn actieve racecarrière, van 1948 tot en met 1962, was Moss in meer raceklassen actief dan alleen in de koningsklasse. Wat heet. In die vijftien jaren deed hij mee in 529 races, waarvan hij er maar liefst 212 als winnaar afsloot. Op het hoogtepunt van zijn carrière reed hij zelfs 62 races in een jaar tijd!

Carrière van Stirling Moss

Tijdens en na zijn carrière was Moss meer dan alleen een racer. Ook was hij een van de meest bekende Britse persoonlijkheden en verscheen hij in vele tv-programma's en zelfs in de James Bond-film Casino Royale. Zijn naam werd vorige eeuw naar verluidt door vele Britse politieagenten gebruikt om hardrijders aan te spreken: 'Wie denk je wel dat je bent, Stirling Moss?'

Sinds 1990 maakt Moss deel uit van de International Motorsports Hall of Fame en ook werd hij in 2000 geridderd als waardering voor zijn verdiensten in de autosport en daaromheen. Door de jaren heen bleef hij als ambassadeur nauw verbonden aan Mercedes, de autofabrikant waarvoor hij in 1955 in de Formule 1-reed en één overwinning en drie podiumplaatsen wist te veroveren.

Overlijden van Stirling Moss

Sinds 2018 leefde de Brit een teruggetrokken leven, terwijl zijn gezondheid langzaam achteruit ging. Op 12 april 2020 sliep de racelegende op vredige wijze en in het bijzijn van zijn vrouw, Susie Moss, in. Stirling Moss, de beste F1-coureur zonder wereldtitel, werd negentig jaar oud.

Viaplay
x
Verstappen Verstappen geëerd met plekje in uiterst exclusieve wereldlijst