Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Formule 1-debutant Zhou in tranen na puntenfinish bij debuut

Guanyu Zhou reed afgelopen zondag zijn eerste Formule 1-Grand Prix uit zijn carrière. De Chinees reed een succesvolle race en eindigde in de top tien. En dat na grote problemen bij de start. Na afloop was hij een emotioneel wrak.

Als tiende kwam Guanyu Zhou over de finish nadat hij tijdens de Grand Prix van Bahrein Mick Schumacher in de slotfase nog in wist te halen. Op de radio schreeuwde hij het uit van vreugde, alvorens hij zijn emoties op een heel andere manier de vrije loop liet. "Dit is de eerste keer dat ik huil op de radio, maar ik ben heel blij", snikte hij. Later waren de tranen verdwenen toen hij voor de camera's en microfoons verscheen, maar de emoties nog niet. "Dit is geweldig! Ik ben sprakeloos! Het was een emotionele race, zo intens. Niet fysiek, maar vooral mentaal. Om mijn eerste Formule 1-punten te scoren tijdens mijn debuut is iets waar ik een jaar geleden alleen maar van kon dromen." "Alles gaat zo snel en ik ben gewoon enorm blij en trots op het team dat ik achter me heb staan. Ik ben trots op mijn teamgenoot, want we hebben samen zo hard gewerkt om de auto te maximaliseren. Het is een prachtige beloning en een dag die ik niet snel zal vergeten", zo glundert de Chinees.

Zhou kwam van ver

Dat Zhou punten haalde, mag een klein wonder worden genoemd. In de eerste ronde ging het namelijk helemaal mis en verloor hij veel tijd en plaatsen. Toch rechtte hij de rug, zo vertelt hij. Daarbij ging hij voor niemand, maar dan ook niemand, aan de kant. "Ik had een probleem in de eerste bocht. Ik moest terug naar neutraal, alles herstarten, het was raar. Ik wist dat mijn kans op punten daarna heel klein was. Daarom ging ik vol in de aanval, ik keek alleen maar vooruit. Zelfs toen Hamilton de pitstraat uitkwam op de harde banden, haalde ik hem in. Ik wist dat hij veel sneller was, maar ik kon geen kans laten liggen om de tijd die ik had verloren goed te maken", klinkt hij trots. Al met al een enorme emotionele achtbaan, zijn eerste race. En dat nadat hij veel kritiek kreeg, omdat hij zijn stoeltje alleen maar zou hebben gekregen vanwege de Chinese centen in zijn zak. Dat Zhou het tegendeel heeft kunnen bewijzen, doet hem veel. "Dit betekent zo veel voor me. Ik verdien het om hier te zijn, vind ik, en deze zondag heb ik dat laten zien. Het is een grote opluchting."

Viaplay
x
Horner Red Bull-teambaas velt oordeel over Perez: "We verliezen opties"