Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Bernie Ecclestone

Formule 1 distantieert zich van pro Poetin uitspraken van voormalig F1-baas Ecclestone

Bernie Ecclestone is op de bres gesprongen voor Vladimir Poetin, waarna de Formule 1 zich genoodzaakt zag om zich te distantiëren van zijn uitspraken.

Bernie Ecclestone
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB Images
Totdat Liberty Media in 2017 met de scepter mocht zwaaien, was Bernie Ecclestone de grote Formule 1-baas. De inmiddels 91-jarige Brit komt tegenwoordig louter in het nieuws vanwege zijn bijzondere uitspraken of capriolen.

Zo bracht hij recent nog wat tijd door op een Braziliaans politiebureau toen er een pistool in zijn bagage werd gevonden op het moment dat hij in zijn privévliegtuig wilde stappen op weg naar Zwitserland.

Op donderdagochtend liet Ecclestone op de Britse TV wederom van zich horen toen hij in de talkshow Good Morning Britain aan het woord kwam. Hij deed daar uitspraken die niet in goede aarde vielen bij de huidige F1-bazen.

Ecclestone verdedigt Poetin

Als de oud-F1-baas, in zijn tijd als CEO goed bevriend met de Russische president Vladimir Poetin, wordt gevraagd naar de inval in Oekraïne en of hij nog steeds achter Poetin staat, zegt hij resoluut van wel.

"Ik zou een kogel vangen voor Poetin!", is hij stellig. "Hij is een geweldig persoon en hij doet iets waarvan hij gelooft dat het juiste is voor Rusland. Helaas maakt hij, net als zakenmannen zoals ik, zo nu en dan ook fouten. Als je een fout maakt moet je je best doen om het goed te maken."

Tegelijkertijd veroordeelt Ecclestone de acties van de Oekraïense president Zelensky. "De andere persoon, in Oekraïne, was vroeger een cabaretier en het lijkt erop dat hij dit graag door wil zetten! Als hij beter had nagedacht en meer moeite had gedaan om met Poetin, een gevoelig persoon, te spreken en beter had geluisterd, dan had er meer kunnen worden gedaan om dit (deze oorlog, red.) te voorkomen."

Geconfronteerd met de duizenden doden die er aan beide kanten vallen en al het bloedvergieten, zegt de stokoude Brit dat Poetin dat niet met opzet doet. Tevens wijst hij naar de Verenigde Staten. "Het gebeurt allemaal niet opzettelijk. Kijk eens naar hoe vaak Amerika in andere landen, waar ze niets mee van doen hadden, is binnengevallen. Zij houden van oorlog, want ze verkopen veel wapens, dus oorlog is goed voor hen."

F1 distantieert zich

De Formule 1, dat vanwege de oorlog in Oekraïne eerder al een streep zette door de GP van Rusland van 2022 en later het gehele contract met een looptijd van meerdere jaren verscheurde, laat weten zich totaal niet te kunnen vinden in de uitspraken van Ecclestone.

"De opmerkingen van Bernie Ecclestone vormen zijn eigen, persoonlijke mening en staan scherp in contrast met de normen en waarden van onze sport", zo laat een woordvoerder van de koningsklasse van de autosport weten.

Ook interessant:

Na de zomerstop weten we of Verstappen kampioen wordt

Red Bull heeft momenteel de wind in de zeilen met zes Grand Prix-overwinningen op rij. Is daarmee de spanning uit het kampioenschap omdat de Oostenrijkse brigade afkoerst op weer een wereldtitel, of toch niet? Ruud Dimmers, Tom Coronel en Joris Mosterdijk vellen hun oordeel.

Mis niets van het F1-seizoen 2023 en zet de F1-kalender eenvoudig op jouw smartphone of PC

Download nu de F1-kalender

46 reacties

RN365 Special
'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'

De RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez wordt op 3 februari onthuld. Red Bull heeft deze winter niet stilgezeten en de nieuwe bolide zal een maximale evolutie zijn van de RB18 waarmee Verstappen vorig jaar kampioen werd, zo schrijft onze technisch F1-analist Paolo Filisetti.

Lees meer
Viaplay
x
Kippenvel Zó kondig je een F1-comeback aan: "Terug in de armen van kampioenen"