Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Formule 1 mist een opleidingsteam als Minardi

Jonge talentvolle coureurs krijgen het steeds lastiger om ervaring op te doen in de Formule 1. Volgens teambaas Steiner van Haas F1 komt dit vooral doordat er geen echte opleidingsteams meer zijn waar coureurs in alle luwte kunnen rijden. Een team als Minardi wordt dan ook hard gemist.

Een talentvolle coureur als bijvoorbeeld Giovinazzi krijgt alleen de kans om tijdens de vrijdagtrainingen bij Haas F1 ervaring op te doen. Voor veel andere coureurs is deze gelegenheid niet eens weggelegd. Hierdoor wordt het steeds lastiger om als jonge coureur een stoeltje te bemachtigen in de koningsklasse van de autosport. In gesprek met Formel1 stelt Steiner dan ook dat teams als Minardi, Manor of HRT worden gemist. "Bij Minardi was men misschien niet altijd even gelukkig dat ze in de achterhoede reden. Ze hadden zich echter wel tot doel gesteld om jonge rijders op te leiden en dat werkte prima." Bij Minardi kregen onder meer Fernando Alonso en Mark Webber een kans om hun kunsten te laten zien. Als jonge coureurs konden deze twee latere kampioenen zonder grote druk ervaring opdoen.

Steiner verwijst ook nog even naar de start van Daniel Ricciardo in de Formule 1. "Ook Ricciardo kreeg op deze manier een kans bij het team van HRT. Natuurlijk was het voor iedereen duidelijk dat hij daar zijn volledige potentieel niet kon laten zien, maar hij kon er wel belangrijke ervaring op doen. Tegenwoordig is deze mogelijkheid er helaas niet meer." "Aan één kant zit natuurlijk niemand te wachten op teams die zo ontzettend langzaam zijn. Aan de andere kant is het juist ook goed om dit soort teams te hebben. De overstap van de Formule 2 naar de Formule 1 is behoorlijk groot. Je hebt als jonge coureur een kans nodig om te kunnen leren." Volgens Steiner gaat het daardoor te vaak mis met jonge talentvolle coureurs. "Als je Charles Leclerc of Antonio Giovinazzi direct in een Ferrari laat rijden, dan is het risico te hoog. Het kan natuurlijk goed gaan maar het is waarschijnlijker dat het mis gaat. De verwachtingen zijn dan gewoon te hoog waardoor er fouten worden gemaakt. Met 20 jaar heb je tijd en kansen nodig om ervaringen op te doen, dat kun je niet kopen."

Viaplay
x
Hulkenberg 'Op weg naar nieuw F1-team'