Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan

Formule 1 regels: Puntentelling Formule 1

Tijdens de Grands Prix van de Formule 1 zijn er voor zowel coureurs als teams punten te verdienen voor het wereldkampioenschap. Wie aan het einde van het jaar de meeste punten heeft, mag zich Formule 1-wereldkampioen noemen.

Podium-Australie-2019

Puntentelling Formule 1-kampioenschap

Het wereldkampioenschap F1 bestaat uit twee kampioenschappen. Er is een wereldkampioenschap voor de Formule 1-coureurs en een wereldkampioenschap voor de Formule 1-teams.

De F1-coureurs die in de top tien van een Grand Prix finishen krijgen WK-punten. De winnaar krijgt 25 punten, de nummer twee 18 punten, de nummer drie 15 punten, de nummer vier 12 punten, de nummer vijf 10 punten en zo gaat het verder tot de nummer tien, die één punt krijgt. Onderaan vind je een tabel met het overzicht.

Aan het einde van het seizoen is de coureur met het meeste WK-punten wereldkampioen. Bij een gelijke stand wordt er gekeken naar de meeste overwinningen. Is dat ook gelijk? Dan wordt er gekeken naar de meeste tweede plaatsen, enz. enz.

Punt voor snelste ronde in F1

Mocht een rijder gedurende het seizoen van team A naar team B vertrekken dan behoudt hij al zijn WK-punten. Zijn nieuwe team krijgt de punten er echter niet bij, want deze blijven bij het team waarvoor hij reed toen hij de punten haalde.

Een voorbeeld hiervan is Max Verstappen die het seizoen 2016 begon bij Toro Rosso, maar na vier races de overstap maakte naar Red Bull Racing. De punten die hij in de eerste vier Grands Prix scoorde bleven van Toro Rosso, maar mocht Verstappen zelf ook houden.

Nieuw sinds 2019 is dat de coureur met de snelste ronde tijdens de race hiervoor één bonuspunt krijgt. Voorwaarde is wel dat deze coureur in de top 10 finisht.

Ieder Formule 1-team heeft twee auto's en met beide auto's kan het team punten scoren. Maximaal kan een team dus 44 WK-punten per race behalen door als nummer een en twee te finishen, en de snelste ronde te scoren. Per rijder krijgt het team het aantal punten uit onderstaand overzicht.

Formule 1 puntentelling 2022

Plek Punten
Eerste 25
Tweede 18
Derde 15
Vierde 12
Vijfde 10
Zesde 8
Zevende 6
Achtste 4
Negende 2
Tiende 1
Snelste ronde 1

Puntentelling sprint race Formule 1

Sinds 2021 worden er sprintraces verreden in de Formule 1. Voor de sprintrace is er een speciale puntentelling, waarbij de top acht punten krijgt toegewezen. De winnaar gaat er vandoor met 8 punten, en iedereen daar achter krijgt steeds een punt minder: de nummer twee krijgt er 7, de nummer drie 6 enzovoort.

Check hieronder het overzicht.

Formul 1 puntentelling sprintrace

Positie Punten
1. 8 punten
2. 7 punten
3. 6 punten
4. 5 punten
5. 4 punten
6. 3 punten
7. 2 punten
8. 1 punt

Geniet nog meer van jouw favoriete F1-site zonder advertenties, een exclusieve app én nog veel meer.

Check het snel!
Viaplay
x
Tijdschema Afwijkend tijdschema Formule 1 GP Singapore 2022