Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Formule 1-teams ontsnappen aan straf voor porpoising in Canada

De FIA heeft tijdens het Grand Prix-weekend van Canada een aantal maatregelen getroffen tegen porpoising, waardoor een diskwalificatie kan volgen als het probleem niet wordt aangepakt. De maatregelen zullen echter niet gehandhaafd worden, zo heeft RacingNews365 vernomen van de FIA.

De FIA zal dit weekend geen Formule 1-coureurs gaan straffen voor problemen met porpoising. Tijdens de Technical Directive (TD) voorafgaand aan de GP van Canada werden de teams gewaarschuwd dat er een diskwalificatie volgt als het stuiterprobleem niet wordt opgelost, maar deze regels zullen ze niet gaan handhaven. Ondanks de waarschuwingen zijn er dit weekend dus geen consequenties als er een auto teveel last heeft van porpoising. Mercedes, Ferrari en andere teams met het probleem hoeven dus niet bang te zijn voor bijvoorbeeld een diskwalificatie.

Waarom de FIA geen actie onderneemt

Een woordvoerder van de FIA heeft aan RacingNews365 uitgelegd waarom er geen zware straffen zullen volgen. Er kunnen pas straffen worden uitgedeeld als het dataverzamelingsproces compleet is. Het is niet aannemelijk dat dit al na de derde vrije training is gebeurd. "De Technical Directive (TD) is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel is het verzamelingsproces", legt een woordvoerder van de FIA aan deze website uit in Montreal. "Het is niet aannemelijk dat we genoeg representatieve data hebben verzameld voor het einde van de derde training, dus zeer waarschijnlijk gaan de processen van het data verzamelen en het analyseren hierna nog door." "Hierdoor kan het tweede deel van de TD, het ondernemen van actie wanneer men niet voldoet aan de eisen, niet ingezet worden totdat er representatieve data is verzameld."

Viaplay
x
Commotie Steward doet opvallende oproep aan Verstappen en FIA na ophef