Force India F1 Team India

  • Force India
Wie denkt aan de Formule 1 en successen denkt niet direct aan Force India, maar het kleine team is de laatste jaren uiterst succesvol. In 2016 en 2017 behaalde het team haar beste resultaten door als vierde te eindigen in het WK, achter de grote drie.

Force India: Het meest efficiënte Formule 1 team

De doelstelling voor 2018 is een evenaring van dit resultaat met Sergio Perez en Esteban Ocon. De VJM10 van het team is door de roze kleurstelling een opvallende verschijning in het Formule 1 veld.

Van de achterhoede naar de subtop

Force India werd eind 2007 opgericht door de overname van het Nederlandse F1-team van Spyker. Dat was op haar beurt weer overgenomen van Midland dat het team enkele jaren daarvoor kocht van Jordan. Door de overnames was het team afgegleden naar de achterkant van de grid.

Eigenaar Vijay Mallya kiest voor deze naam omdat hij de banden met de regering van India en sponsoren uit dat land wil aanhalen. Als rijdersduo wordt er gekozen voor de talentvolle Adrian Sutil en de ervaren Giancarlo Fisichella.

De eerste twee seizoenen waren voor Force India geen vetpot maar het team had een absoluut hoogtepunt. Tijdens de Grand Prix van België pakt het team verrassend pole postion met Fisichella. De Italiaan finisht tweede tijdens de race en pakt het eerste podium voor het team. In 2010 trekt het team deze lijn door. Het team maakt een stap naar de subtop en sluit het seizoen af als zevende met 68 WK-punten. De jaren die volgen is het team een vaste waarde in de subtop, maar de uitschieters naar boven blijven uit.

Force India presteert ondanks een klein budget uitstekend

De grote sprong voorwaarts van Force India

In 2014 komt daar verandering in mede door de dominante Mercedes-motor die achterin ligt. Het geeft de team een boost en Sergio Perez pakt na vijf jaar opnieuw een podium voor het team. Samen met Nico Hulkenberg wordt het duo het toonbeeld van regelmaat in de F1.

© Force India F1 Team

De jaren die volgen gaat het team ondanks haar kleine budget steeds beter presteren. In 2015 wordt het team vijfde in het WK en in 2016 wordt het zelfs vierde in de eindstand.

Sergio Perez is jaarlijks goed voor enkele podiumplaatsen en de interesse van sponsoren neemt toe. Ondanks het kleine budget van Force India, ongeveer $125 miljoen, weet het grotere teams als McLaren, Renault en Williams achter zich te laten.

Problemen dreigen echter ook voor het team aangezien eigenaar Vijay Mallya in gevecht is met de regering in India en aangeklaagd is door diverse schuldeisers.

In 2017 vertrekt Hülkenberg naar Renault. Hierdoor wordt Esteban Ocon aangesteld als teamgenoot van Perez. De twee kunnen niet goed met elkaar door een deur, dit leidt tot veel hachelijke situaties op de baan. Tijdens de Grand Prix van Baku en Spa kost dit het team veel punten. De Mexicaan en Fransman krijgen teamorders en mogen niet meer met elkaar in gevecht. Ondanks deze problemen behaalt het team uit Silverstone een comfortabele vierde positie in het constructeurskampioenschap. Kan het team in 2018 de vierde plek prolongeren?

Vergelijk het geluid van de verschillende Force India's

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen