Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Formule 1 verdient minder startgelden ondanks hoger aantal Grands Prix

In 2018 werden er maar liefst 21 Grands Prix gereden in de Formule 1, eentje meer dan in 2017. Desondanks verdiende Liberty Media, de eigenaar van de koningsklasse van de autosport, minder aan startgelden in 2018 dan ze in het jaar ervoor deed.

Reden is het verdwijnen van de Grand Prix van Maleisië, zo bericht Formula Money . Het Aziatische land, dat van 1999 tot en met 2017 een F1-race organiseerde, betaalde de hoofdprijs om op de kalender te staan.

De Maleisische promotor moest omgerekend 42 miljoen euro per jaar afrekenen, daar waar de twee terugkerende Grands Prix in 2018 (Frankrijk en Duitsland) gezamenlijk net iets meer dan 40 miljoen euro betaalden. Zodoende maakte het gemiddelde bedrag dat Liberty Media in 2018 per Grand Prix toucheerde een kleine duikeling. Mocht er per 2020 een Grand Prix van Nederland komen, dan zal de promotor van die wedstrijd ongeveer 25 miljoen euro aan Liberty Media betalen om wat betreft het startgeld. De Vietnamese Grand Prix, gegarandeerd van een plekje op de 2020-kalender, draagt zo'n 35 miljoen euro per jaar af. De 21 Grands Prix betaalden gezamenlijk een bedrag van 553 miljoen euro aan Liberty Media, wat het gemiddelde op 26,33 miljoen euro brengt.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"