Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

'Formule 1 wordt geen nieuwe NASCAR'

De Formule 1 zal nooit gaan lijken op de Amerikaanse NASCAR-series. Dit meldt Chase Carey van Liberty Media nadat Ferrari forse kritiek uitte op de toename van standaard onderdelen in de F1.

Liberty Media kondigde vorige week aan dat het diverse veranderingen door wil voeren in de Formule 1. Een daarvan is de nieuwe motorformule die vanaf 2021 zijn intrede moet doen. De motoren worden minder complex, goedkoper en voorzien van een standaard KERS-systeem. Daarnaast komen er strengere voorschriften voor bepaalde onderdelen, wat de ontwikkelingsvrijheid van de teams afremt. Tevens wil Liberty Media een budgetcap van 150 miljoen per jaar invoeren. Voor topteams als Ferrari betekent dit dat de kosten met meer dan 60% naar beneden moeten. De Italianen uitten felle kritiek en lieten zelfs weten dat Ferrari nadenkt over een vertrek uit 'de nieuwe NASCAR'. Chase Charey van Liberty Media bestrijdt dat de Formule 1 gaat lijken op de NASCAR. " De F1 gaat niet op de NASCAR lijken. Ik denk eigenlijk dat onze standpunten niet zoveel verschillen van die van Ferrari." " Niet lullig bedoelt richting NASCAR, maar dat is niet onze ambitie. We willen geen standaard of identieke auto's op de baan, waarbij het alleen de coureurs zijn die het verschil maken." " We willen dat de teams de mogelijkheid hebben om zich te onderscheiden met een unieke auto, motor en chassis."

Liberty wil dat de verschillen tussen de teams veel kleiner worden. Nu bepaalt de grootte van het budget vaak de prestaties van het team. Door een maximum budget te introduceren en de geldverslinding te stoppen gaan de kosten omlaag en de competitie wordt spannender. " Teams moeten meedoen omdat ze willen winnen, maar ze moeten hier ook wel een kans opmaken. Het zal nooit helemaal gelijk worden tussen de teams. Je zal altijd favorieten hebben, maar de bedoeling is wel dat alle teams het gevoel hebben dat ze meedoen om ook daadwerkelijk te kunnen winnen." " In sport draait het om de onverwachte momenten. Je hebt competitie nodig, verrassingen en dram. Dat hoort bij de sport en dat moeten we creëren."

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"