Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Formule 3 in Macau: toekomstige Formule 1-sterren in actie

In de nacht van woensdag op donderdag (Nederlandse tijd) wordt het meest prestigieuze Formule 3-evenement van het jaar in gang gezet. Met de eerste vrije training op het befaamde, legendarische Guia Circuit begint de 2019-editie van de Macau Grand Prix.

Al meerdere decennia staat de Macau Grand Prix te boek als een van de meest belangrijke wedstrijden voor coureurs die het pad richting de Formule 1 bewandelen. De lijst van voormalig winnaars liegt er niet om: met Ayrton Senna, Michael Schumacher en David Coulthard zijn er meerdere rijders na het zegevieren in Macau uitgegroeid tot iconen in de autosport.

Vorig jaar bleek Red Bull-junior Dan Ticktum, van wie verwacht wordt dat hij volgend jaar zijn opwachting maakt in de Formule 2 of de Super Formula om op die manier voldoende licentiepunten te scoren zodat hij in 2020 zijn F1-debuut kan maken, na een spektakelstuk de beste. De goedgebekte Brit erfde de leiding in de laatste bocht, nadat leiders Ferdinand Habsburg en Sergio Sette Camara beiden in de muur waren beland.

Het Guia Circuit in Macau is niets meer en niets minder dan een old-school stratencircuit. Uitloopstroken zijn er niet, een foutje maken betekent schroot aanleveren bij je team. Fameuze bochten als de Mandarin, de Lisboa, de Melco-hairpin en Fisherman's Bend boezemen de rijders nog voor ze de baan op mogen angst.

Desgevraagd door Racingnews365 welk circuit Max Verstappen graag op de Formule 1-kalender zou willen zien verschijnen, antwoordde de vijfvoudig Grand Prix-winnaar zonder te twijfelen met 'Macau'. "We moeten het dan wel wat wijder maken", grapte Verstappen, "ook al zou dat wel een beetje lastig worden! Dat zou wel geweldig zijn", mijmerde de Red Bull-coureur.

In de jaarlijkse Macau Grand Prix worden de beste Formule 3-coureurs van het moment, die verdeeld zijn over meerdere klassen (Europees, Spaans en Japans kampioenschap), de baan op gestuurd. Af en toe beproeven gastrijders, die gedurende het seizoen in een andere klasse dan de F3 actief waren, hun geluk. António Félix da Costa, de Formule E-coureur, wist op die manier in 2016 nog te zegevieren.

De blikvanger van de editie van 2018 is niemand minder dan Mick Schumacher, het 19-jarige zoontje van Michael Schumacher dat dit seizoen na een zeer overtuigende tweede helft van het jaar kampioen werd in het EK. Tegenstrever en regerend Macau-winnaar Ticktum is tevens aanwezig, de rest van het deelnemersveld liegt er niet om.

Met Marcus Armstrong, Robert Shwartzman, Jüri Vips en Ralf Aron verschijnen er een paar grote namen uit het EK aan de start. Callum Ilott maakt een gastoptreden: de Britse Ferrari-junior komt normaliter uit in de GP3 Series. De Zweed Joel Eriksson rijdt zijn eerste openwielrace van het jaar, de 20-jarige is normaal gesproken te bewonderen in de DTM.

Yuhi Sekuguchi (30) is een bekende coureur in het Verre Oosten en de Japanner zal proberen de Aziatische eer hoog te houden. Sekiguchi is zeer succesvol in eigen land, maar wist nog niet te zegevieren in Macau. Dat zal de ervaren rijder in 2018 recht willen zetten. Het Nederlandse Van Amersfoort Racing treedt aan met twee F3-rijders (Sophia Floersch en Keyvan Andres) en F4-gastrijder Frederik Vesti.

Het deelnemersveld tijdens de prestigieuze F3-race in Macau

Nummer Naam Team
1 Dan Ticktum Motopark
2 Joel Eriksson Motopark
3 Jüri Vips Motopark
5 Ferdinand Habsburg Motopark
6 Marino Sato Motopark
8 Guan Yu Zhou Prema
9 Mick Schumacher Prema
10 Ralf Aron Prema
11 Marcus Armstrong Prema
12 Robert Shwartzman Prema
15 Yuhi Sekiguchi B-Max
16 Álex Palou B-Max
17 Jehan Daruvala Carlin
18 Callum Ilott Carlin
19 Sacha Fenestraz Carlin
20 Yoshiaki Katayama Carlin
21 Toshiki Oyu Toda
22 Sena Sakaguchi Toda
23 Keyvan Andres VAR
25 Sophia Floersch VAR
26 Frederik Vesti VAR
27 Ukyo Sasahara Three Bond
28 Charles Leong Hitech
29 Enaam Ahmed Hitech
30 Jake Hughes Hitech
31 Shu Tsuboi TOM's
32 Ritomo Miyata TOM's
33 Ryumi 'Dragon' Kumita B-Max
Viaplay
x
Oud-teambaas Steiner: "50/50 kans dat deze coureur nieuwe Verstappen wordt"