Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Gaat Mercedes opnieuw de motor van Hamilton vervangen?

Afgelopen weekend legde de nieuwe motor van Lewis Hamilton hem geen windeieren in Brazilië. De Brit was met afstand de snelste man op de baan in Sao Paulo. Het team krijgt van oud-coureur Martin Brundle dan ook het advies om nogmaals een nieuwe motor in gebruik te nemen. Maar zullen ze dat ook gaan doen?

Voor de vijfde keer dit seizoen kreeg Lewis Hamilton afgelopen weekend een nieuwe verbrandingsmotor. De Brit maakte daar dankbaar gebruik van en wist ondanks tegenslagen de sprintrace en de race te domineren. Het leverde hem op zondag uiteindelijk de volle buit op. Op de rechte stukken kon niemand Hamilton achter zich houden. Ook Max Verstappen was geen partij voor de zevenvoudig kampioen, wiens teamgenoot Valtteri Bottas op zijn beurt met een oudere motor niet in de buurt wist te komen van de Nederlander. Mercedes krijgt van oud-coureur Martin Brundle dan ook de tip om lekker door te blijven wisselen.

Kampioenschap spannend tot aan het einde

Volgens de voormalig Formule 1-coureur, nu analist bij Sky Sports , kan Mercedes zichzelf een gunst doen door de motor van Hamilton nogmaals te vervangen. "Nu Max' leiding is gekrompen tot veertien punten, zal het gevecht om de titel op zijn minst verder gaan tot en met de race in Saoedi-Arabië." "Dit verhaal is nog lang niet voorbij en daarom zal Mercedes zeker overwegen om voor het laatste grote gevecht opnieuw een nieuwe verbrandingsmotor te installeren bij Hamilton. Die vijf plaatsen straf zou het dubbel en dwars waard zijn, aangezien Lewis afgelopen weekend met een nieuwe motor alle negentien andere coureurs heeft ingehaald, waarvan sommigen zelfs twee keer." "Een verse motor en welk geheim Mercedes dan ook heeft gevonden met haar verminderde drag en hoge topsnelheden, hebben ervoor gezorgd dat Lewis haast onverslaanbaar is."

Zou Mercedes het echt overwegen?

Na afloop van dit weekend is het natuurlijk iets wat iedereen zich afvraagt. Volgens Toto Wolff is het de bedoeling om met het seizoen af te maken met de huidige verbrandingsmotor. Eventueel heeft Lewis Hamilton nog een tweede in zijn poule zitten. "We gaan het seizoen eindigen met deze nieuwe motor", zei Wolff afgelopen zondag tegen onder meer RacingNews36 5 . Toch is er volgens hem geen zekerheid dat de nieuwe motor het vier races vol zal houden. "We zetten nog steeds een aantal vraagtekens bij de betrouwbaarheid ervan", aldus de Mercedes-teambaas. "Hopelijk vinden we daar nog de juiste antwoorden op." Uit de woorden van Andrew Shovlin, Trackside Engineering Director bij de Silver Arrows, zou je op kunnen maken dat het vooral een tactische keuze is geweest. Afgelopen weekend was dat namelijk volgens hem ook al het geval. "Er was geen technische reden om het te doen", verklaart hij. "We liepen niet het risico dat een motor het zou begeven en dat risico lopen we nog steeds niet. Maar je weet wel dat deze motoren heel hard moeten werken. En je kunt betrouwbaarheid nooit als vanzelfsprekend beschouwen." "We hoopten dat we in Brazilië goed zouden kunnen inhalen en dat hebben we ook wel bewezen. Daarnaast wil je die motoren ook in de pool hebben. Als je een Abu Dhabi een nieuwe motor pakt, heb je daar maar één race voordeel van. Er zijn dus verschillende redenen waarom we het hebben gedaan. Achteraf gezien hebben we een goed circuit uitgekozen", glimlacht Shovlin.

Conclusie

Een eventuele nieuwe straf voor het laten installeren van een nieuwe verbrandingsmotor lijkt sportief gezien niet heel zwaar te zijn voor Hamilton. Met vijf plaatsen gridstraf is hij mogelijk al binnen enkele ronden aan de staart van een Sergio Perez of Valtteri Bottas aanbeland. Een nieuwe motor maakt het inhalen van de Red Bulls een stuk makkelijker. Bottas zal ruiterlijk aan de kant gaan. Op alle drie de komende circuit zal rechtelijnsnelheid heel belangrijk zijn, want inhalen lijkt er op papier louter mogelijk op de rechte stukken. Vooral in Qatar is er komend weekend maar een plek voor een inhaalactie. Wat meer vermogen zou dus geen overbodige luxe zijn. Het gevaar zit 'm in het feit dat de Mercedes-coureur door een straf in het middenveld zal moeten starten en dus meer kans risico loopt. Een andere factor is gezichtsverlies. Wil Mercedes er elke race een nieuwe motor tegenaan smijten, om zo maar de titel(s) te winnen? Het zal in dat geval de prestatie van Hamilton en Mercedes overschaduwen. Vooral op de korte termijn, want over jaren zal niemand daar meer aan denken als men de geschiedenisboeken openslaat. Een titel is uiteindelijk een titel. Of men het op het Duitse hoofdkantoor ook blij wordt van die stortvloed aan motorwissels is weer een andere vraag. De negatieve aandacht die dat oplevert valt echter in het niet bij de positieve aandacht die een achtste wereldtitel van Hamilton of het team op zou leveren voor de hoge piefen in Stuttgart. Een simpele keuze, of niet? Wat zou jij doen? Laat het hieronder weten.

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'