Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Gehandicapte Zanardi overweegt Le Mans: "Waarom niet?"

Hij is inmiddels 52 jaar oud en moet al ruim zeventien jaar beide benen missen, maar Alessandro Zanardi is nog altijd professioneel coureur. De Italiaanse voormalig Formule 1-rijder verschijnt vanavond (Nederlandse tijd) aan de start in de 24 uursrace van Daytona.

De BMW waarin Zanardi zetelt is special voor de Italiaan voorzien van een systeem waardoor er gas kan worden gegeven met de hand. Zanardi neemt zonder zijn protheses plaats in de wagen en liet kortgeleden al zien dat het voor hem geen enkel probleem is om snel in en uit de bolide te klauteren.

Kort na Zanardi's verschrikkelijke ongeval waarbij hij beide onderbenen verloor, werd een terugkeer van de Italiaan in competitief verband als onmogelijk bestempeld. Toch kreeg Zanardi het medio jaren '00 voor elkaar om deel te nemen aan de WTCC-klasse. De meervoudig winnaar van Paralympisch goud (handbike) meent dat niets onmogelijk is voor hen die echt willen. "Ik hoop dat de mensheid nieuwsgierig blijft", vertelt Zanardi voor de start van de 24-uursrace in Daytona aan Reuters . "Dat mensen geïnspireerd raken door de overtuiging dat als we ergens voor gaan, we een plan hebben en dit met passie en toewijding uitvoeren, er een hoop dingen bereikbaar worden die anderen wellicht als ‘wonderbaarlijk’ betitelen." Zanardi rijdt in Daytona voor de eerste keer in zijn carrière een professionele 24-uursrace. De bekendste langeafstandswedstrijd heeft plaats in Le Mans, een doel dat Zanardi nog niet uit zijn hoofd heeft gezet. "Een voorspelling doen is altijd lastig, ik weet natuurlijk niet van tevoren hoe het racen me in Daytona af zal gaan. Daarom weet ik ook niet of ik kort na de race sta te springen om ook aan de 24 uur van Le Mans deel te nemen. Het is niet van levensbelang voor mij om die race te rijden, maar aan de andere kant: als ik het zou kunnen doen, waarom niet? Zo simpel is het, eigenlijk. Soms moet je de keuzes gewoon aan het verloop van je leven overlaten."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"