Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Formule 1 nieuws

'Gevecht Verstappen vs. Leclerc lang niet zo mooi als dat van Villeneuve en mij'

Bij het horen van de namen Rene Arnoux en Gilles Villeneuve denken de meeste autosportfans direct aan de Grand Prix van Frankrijk in 1979. Daar vochten de Renault- en Ferrari-coureur rondenlang met elkaar en daarbij bleven de twee kemphanen zeker niet binnen de 'track limits'. Volgens Arnoux is het legendarische duel nog altijd het mooiste gevecht dat de F1-fans ooit zagen.

Naar aanleiding van de prachtige duels dit seizoen tussen Charles Leclerc, Max Verstappen en Lewis Hamilton vroeg RacingNews365 Rene Arnoux zijn duel met Gilles Villeneuve te vergelijken met de huidige F1-gevechten. "Veertig jaar geleden is het alweer dat Gilles en ik ons bikkelharde duel uitvochten op het circuit van Dijon", begint de zevenvoudig Grand Prix-winnaar zijn verhaal. "Na veertig jaar word ik nog steeds dagelijks aan het duel herinnerd door fans die ik tegen kom!"

De ogen van Arnoux glimmen nog altijd van trots wanneer hij spreekt over het beroemde racegevecht. "Ik heb na mijn carrière nog veel andere mooie duels gezien, zo ook tussen Leclerc en Verstappen, maar toch komen die gevechten niet in de buurt van ons gevecht die dag. In tegenstelling tot andere prachtige duels zoals bijvoorbeeld tussen Prost en Mansell, duurde ons gevecht maar liefst vijf ronden. Dat is misschien nog wel het grootste verschil met alle andere duels na ons. Ik denk daarom dat ons gevecht het mooiste duel is dat ooit heeft plaatsgevonden in de geschiedenis van de Formule 1."

De sympathieke Fransman hoopt echter dat de huidige generatie de kans krijgt om een nog een mooier gevecht op het toneel te kunnen brengen. "Ik hoop écht dat Leclerc en Verstappen nog vaker prachtige duels met elkaar mogen uitvechten, met de nadruk op mogen. Tegenwoordig lijkt er namelijk niks meer toegestaan. Ik denk zelfs dat wanneer de stewards van nu het duel tussen mij en Gilles zouden moeten beoordelen, we beiden de gevangenis in vliegen", grapt Arnoux.

"Ik lach nu wel, maar dat is als een boer met kiespijn. Ik vind het namelijk helemaal niet leuk voor de nieuwe generatie dat het échte racen ze zowat wordt ontnomen. Verstappen, Leclerc en ook de andere jonge gasten verdienen namelijk een Formule 1 waarin ze mogen racen. Ze moeten zelf natuurlijk goed aanvoelen hoever ze kunnen gaan, maar de stewards moeten de coureurs daarbij veel vrijer laten. Ik weet zeker dat die jongens elkaar vertrouwen en weten waar de limiet ligt in een gevecht."

'Vertrouwen' is in een duel tussen coureurs dan ook het sleutelwoord volgens de voormalig F1-coureur. "Gilles en ik vertrouwden elkaar blind en daarom konden we zo onwijs ver gaan tijdens het duel. Wanneer je elkaar niet vertrouwt, eindigt het gevecht namelijk altijd in tranen."

Luister nu de nieuwste Formule 1-podcast van RacingNews365, met Tom Coronel, Jeroen van Inkel en Joe van Burik.

RN365 Nieuwsdossier Interviews

RacingNews365 voorziet de racefans dagelijks van exclusieve interviews met F1-coureurs en prominenten uit de auto- en motorsport.

8 reacties