Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Glimlach Newey even verdwenen: "Weekend Red Bull niet zo goed als het eruit zag"

Natuurlijk was de overwinning van Max Verstappen op zondag een dominante vertoning, maar toch waren er gedurende het Formule 1-weekend in Bahrein wel enkele momenten waarop er wat hoofdpijn was bij topontwerper Adrian Newey. Hij legt uit.

Newey Red Bull
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Met een enorme voorsprong van 38 seconden op de eerstvolgende concurrent die niet in een Red Bull reed, won Max Verstappen de Grand Prix van Bahrein. Geen vuiltje aan de lucht, zo zou je zeggen, maar Adrian Newey, de geestesvader van de Red Bull RB19, zat niet altijd even comfortabel op zijn stoel tijdens het raceweekend in Sakhir.

Na afloop van de race verscheen hij voor de microfoon van de F1-podcast F1 Nation, waar hij uitleg gaf over de problemen. Natuurlijk was hij op de eerste plaats wel zeer blij met het resultaat van zijn team, dat met Max en teamgenoot Checo Perez de eerste twee plekken veroverde. Dat is wel wat anders dan vorig jaar!

"In 2022 was het een nachtmerrie voor ons!", lacht de Britse ontwerper. "Het is volgens mij voor het eerst sinds 2011 dat Red Bull de eerste race van het jaar wint, dus wat dat betreft hebben we lang droog gestaan."

Problemen

Alhoewel alles op zondag dus nagenoeg perfect verliep, was dat op vrijdag en zaterdag wel anders. Newey legt uit.

"De testdagen gingen goed voor ons en we dachten dat we een competitieve auto zouden hebben. In de eerste vrije training werd de glimlach echter even van ons gezicht geveegd, want we hadden een paar problemen."

"De jongens hebben daar wel goed op gereageerd en op vrijdag hebben we een lange avond gehad om die problemen te bespreken", aldus de Red Bull-topman, alvorens hij iets dieper ingaat op de gebreken.

"Er was een onverwacht probleem op vrijdag qua betrouwbaarheid en daardoor hebben we wat extra werk moeten verrichten. Uiteindelijk heb je maar weinig testmogelijkheden gehad, met slechts drie testdagen, dus dat is echt niet veel. Het is indrukwekkend om te zien hoe betrouwbaar alle auto's op de grid zijn."

Red Bull als een 'eend'

Volgens Newey was het tijdens het Grand Prix-weekend in Bahrein dan ook allemaal niet zo makkelijk voor Red Bull als het eruit zag.

"Op vrijdag werden we verrast en gedroeg de auto zich niet zoals we hadden verwacht. De omstandigheden waren wel iets anders dan tijdens de testdagen. Het zag er aan de buitenkant misschien vlekkeloos uit, maar achter de schermen waren we hard aan het werk."

Newey gebruikt daarbij een mooie Britse uitspraak: op vrijdag en zaterdag was Red Bull like a duck underneath the water, oftewel als een eend onder water. Boven water zie je de eend zich misschien wel rustig vooruit verplaatsen, maar onder water wordt er enorm hard getrappeld om vooruit te komen.

			© XPBimages
	© XPBimages

Goede auto

Problemen of niet, het resultaat kon in Bahrein niet beter. Oké, het punt voor de snelste ronde werd niet binnen gehaald, maar daar zal men bij Red Bull geen seconde van wakker liggen. De eerste conclusie van Newey is dan ook positief, met een vleugje opluchting en met een slag om de arm: de RB19 is een sterke evolutie van de RB18 en de eerste zege hebben hij en zijn team al te pakken.

"Deze auto is duidelijk een evolutie van de auto van vorig jaar, maar we hebben eens goed gedetailleerd gekeken en zijn kritisch geweest op alle zwakke punten. Die hebben we geprobeerd te verbeteren, op vele kleine manieren."

"We hebben natuurlijk pas één race gehad, dat mogen we niet vergeten, want dit circuit is erg specifiek. Onze aanpak lijkt vooralsnog goed te werken, maar we moeten voorzichtig zijn, met beide benen op de grond blijven staan en blijven pushen. We zijn opgelucht dat we de eerste overwinning te pakken hebben", zo sluit hij af.

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull delen dreun uit in Bahrein

De kop is eraf! De GP van Bahrein is verreden, tijd voor een tussenbalans. Of kunnen we met de voorsprong van Verstappen al spreken van een eindbalans? Dimmers, Coronel en Mosterdijk aan het woord.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Bahrein 2023 RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Horner: 'Achterbakse actie van één van onze concurrenten'