Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix België 2023

Goed nieuws voor toekomst Belgische Grand Prix na beslissing F1

Het heeft er alle schijn van dat de GP van België ook de komende jaren op de kalender zal staan, nadat de Formule 1-bazen een knoop door hebben gehakt.

Spa Eau Rouge Raidillon 2022 Verstappen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages
Pogingen om de GP van Zuid-Afrika weer terug op de F1-kalender te krijgen zijn gestaakt, zo heeft RacingNews365 vernomen. De laatste jaren werd er veelvuldig naar die optie gekeken, nadat de race na 1993 verdween uit de sport. Het was een doorn in het oog van de F1-bazen dat Afrika als enige continent niet vertegenwoordigd was op de kalender.

Ook Lewis Hamilton was een groot voorstander van de terugkeer, maar hij zal teleurgesteld moeten worden. Deze website heeft namelijk begrepen dat er om politieke redenen een streep door de plannen gaat om in de nabije toekomst een race te organiseren in Zuid-Afrika. Bronnen melden dat de beslissing is genomen omdat het Afrikaanse land de banden met Rusland heeft aangehaald.

Een woordvoerder van F1 wilde geen reactie geven, maar het betekent hoogstwaarschijnlijk dat de Belgische Grand Prix in ieder geval volgend jaar wederom op de F1-kalender staat.

Politieke relatie met Rusland

Nadat Rusland vorig jaar Oekraïne binnenviel, reageerde de Formule 1 snel door de Russische GP van de kalender te halen en het contract te verscheuren, terwijl de FIA coureurs uit (Wit-)Rusland dwong om iets te ondertekenen waarmee ze hun neutraliteit aangaven over de kwestie.

Dat Zuid-Afrika de laatste periode haar banden met het Kremlin heeft aangehaald, is een onverwacht obstakel gebleken. Promotor 777 en de F1-bazen waren bijna rond en hadden naar verluidt overeenstemming bereikt over het huren van de locatie: Kyalami, dat het circuit zou verhuren aan 777.

Maar Zuid-Afrika, dat deel uitmaakt van de zogeheten 'BRICS-landen' (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika), een groep met 'opkomende economieën', heeft de oorlog in Oekraïne niet veroordeeld en in plaats daarvan een neutraal standpunt ingenomen.

De spanningen zijn de laatste 12 maanden echter opgelopen, waarbij de Verenigde Staten Zuid-Afrika ervan beschuldigde wapens te leveren aan Rusland en de oorlogsinspanningen van het Kremlin. Een Zuid-Afrikaanse GP wordt daarom onhoudbaar geacht in de nabije toekomst. Het betekent tegelijkertijd 'uitstel van executie' voor Spa.

Een woordvoerder van Kyalami was niet bereikbaar voor commentaar.

Ook interessant:

Verstappen degradeert concurrentie tot veldvulling

Natuurlijk, het was een onemanshow van Verstappen, maar dat betekent niet dat er niks te bespreken valt over bijvoorbeeld Ferrari en Mercedes. Integendeel! Coronel, Dimmers en Mosterdijk doen het volop!

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

13 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken