Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1

GP Las Vegas verbreekt financiële en kijkcijferrecords

De Grand Prix van Las Vegas in 2023 heeft volgens een rapport van 113 pagina's een aantal records verbroken. Het succes zit hem vooral in de financiën en kijkcijfers.

Verstappen Las Vegas
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

De Grand Prix van Las Vegas heeft volgens een rapport van meerdere Clark County-instanties het grootste wereldwijde tv-publiek in de geschiedenis van de stad opgeleverd. Het financiële aspect van het enorme rapport werd geproduceerd door het bedrijf Applied Analysis, dat onthulde dat de Grand Prix, gepromoot door de Formule 1 zelf, een totale economische impact van 884 miljoen dollar had. De staats- en lokale belastingen kwamen uit op 77 miljoen dollar en zijn in het totale bedrag verrekend. Het gaat om een nieuw record voor een evenement in Sin City.

De eerste GP van Las Vegas sinds 1982 had echter wel wat kleine gebreken: sommige casino's en gokbedrijven meldden bijvoorbeeld een daling van het aantal klanten als gevolg van het evenement. Over de hele linie was het uiteindelijk geen probleem, want sommige locaties meldden juist een toename van het aantal bezoekers. Het grootste probleem van het evenement was de overlast voor de plaatselijke bevolking tijdens de ontwikkeling van het circuit. De bouw nam negen maanden in beslag en naar verluidt hadden 25.000 inwoners dagelijks last van omgeleide busroutes. Hun reis duurde soms tot een uur langer.

In de aanloop naar de GP van dit jaar worden verschillende problemen van afgelopen november aangepakt, al moeten er nog twaalf putdeksels verbeterd worden. Carlos Sainz reed vorig seizoen in de eerste vrije training over een loszittende putdeksel heen, een incident dat voor veel vertraging en schade zorgde.

De putdeksels rond het circuit moeten ook beschermd worden tegen roest. Dat gaat om een gedetailleerd karwei, al hoeft het circuit niet opnieuw geasfalteerd te worden. De lokale bevolking zal dus minder hinder ondervinden voorafgaand aan de GP van 2024.

Betsy Fretwell, Chief Operating Officer van de GP van Las Vegas, stelt volgens PlanetF1 dat de bevindingen niet verrassend zijn. "Er stonden geen verrassingen in het rapport. We waren al bezig om veel van de problemen aan te pakken. We worden efficiënter, coördineren beter en verbeteren onze communicatie. Het was een nieuw evenement en het was ingewikkeld omdat het een stratencircuit betrof."

Ook interessant:

De Grand Prix van Australië verliep niet succesvol voor Red Bull, maar komend weekend volgt er een nieuwe kans in Japan. Max Verstappen zal erop gebrand zijn om revanche te nemen, net als vorig jaar.

Praat mee!

Viaplay
x
'Verrassing' Marko houdt rekening met vervelende 'verrassing' voor Verstappen in China