Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

GP Miami staat symbool voor dominantie Verstappen

Komend weekend reist de Formule 1 voor de derde keer af naar het zuiden van Florida. Op het Miami International Autodrome klonk tijdens de eerste twee edities steeds het Nederlandse volkslied. Het circuit in Miami staat dan ook symbool voor de dominantie van Max Verstappen.

Verstappen Miami 2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

In 2022 keerde de Formule 1 voor het eerst sinds 1959 terug in Florida. 'The Sunshine State' werd destijds vertegenwoordigd door het circuit in Sebring, maar keerde twee jaar geleden terug met een gloednieuw, semi-stratencircuit rondom het Hard Rock Stadium. Waar de aankondiging van het nieuwe Miami International Autodrome in het begin op flink wat weerstand kon rekenen, maar heeft inmiddels twee uitstekende races geleverd.

Zowel de Grand Prix van Miami in 2022 als de editie in 2023 stonden bol van spektakel. Maar daar eindigen de overeenkomsten niet. Max Verstappen wist in beide edities de zege te pakken, nadat hij een inhaalrace moest rijden. Je zou dan ook kunnen zeggen dat de GP van Miami symbool staat voor de hedendaagse dominantie van Verstappen in de Formule 1.

Miami als omkeer in 2022

Iemand die puur aan scorebordjournalistiek doet, zal zeggen dat vrijwel niemand Verstappen momenteel kan verslaan. De Nederlander wint race na race en pakte vorig seizoen het wereldkampioenschap met een ongeëvenaarde voorsprong van 290 punten. Toch ging het niet altijd van een leien dakje voor Verstappen. Vaak bleken de concurrenten over één ronde in de kwalificatie even snel en soms zelfs sneller, waarna Verstappen in de race nog wat werk te verzetten had. Zo ook tijdens de eerste twee Grands Prix in Miami.

In 2022 werd Red Bull op de baan verslagen door Ferrari. De Scuderia begon sterk aan het jaar en voerde zowel het rijders als het constructeurskampioenschap aan. Verstappen kwam een kleine twee tienden tekort op Charles Leclerc, die de pole position pakte. Carlos Sainz wist P2 te veroveren en Sergio Perez sloot aan op P4. Een Ferrari-feestje lonkte, maar op zondag was alles anders. Meteen bij de start pakte Verstappen P2 af van Sainz, waarna de jacht op de Monegask werd ingezet.

Die jacht duurde niet lang, want al in ronde negen ging Verstappen voorbij aan Leclerc. De leiding werd vervolgens niet meer afgegeven en Verstappen boekte zo als eerste F1-coureur ooit een overwinning in Miami. Het bleek de omkeer in het wereldkampioenschap, want bij de volgende race in Barcelona ging Verstappen terug aan de leiding van het WK, om die vervolgens tot op de dag vandaag niet meer af te geven.

Masterclass in 2023

Een jaar later ging het weer mis in de kwalificatie voor Verstappen en opnieuw speelde Charles Leclerc een grote hoofdrol in de kwalificatie. Echter pakte de Monegask deze keer niet de pole position, maar stond hij met zijn Ferrari in de bandenstapel. Het zorgde voor een rode vlag én voor het einde van de kwalificatie. Omdat Verstappen twee foutjes maakte in zijn eerste ronde had de Nederlander nog geen tijd staan. Hierdoor bleef hij op P9 hangen en moest Verstappen een inhaalrace gaan rijden.

Op de zondag stond er echter geen maat op Verstappen. De Red Bull was binnen de kortste keren terug te vinden in de kop van het veld en pakte, na de pitstop van zijn teamgenoot Perez, de leiding in de wedstrijd. Deze stond hij niet meer af, waardoor ook bij de editie in 2023 het Nederlandse volkslied te horen was. Ook dit jaar bleek de Grand Prix van Miami hét keerpunt in het WK, want de race in Florida werd later bekend als het moment dat de zegereeks van Verstappen begon. Deze eindigde pas in Singapore, ruim vier maanden later.

Sprintraces een prooi voor Verstappen

Aankomend weekend zal er ook opnieuw een sprintrace op het programma staan. Tijdens het vorige weekend in China liet Verstappen maar weer eens zien dat hij niet alleen dominant is in een Grand Prix, maar ook tijdens sprintraces. De winst in Shanghai was alweer zijn achtste overwinning uit dertien pogingen. De Nederlander staat sowieso op eenzame hoogte als het gaat om overwinningen in sprintraces. Alleen Valtteri Bottas wist tot op heden meer dan één sprintrace te winnen. Die zeges dateren wel alweer uit 2021. George Russell, Sergio Perez en Oscar Piastri wonnen tot op heden één sprintrace.

Dit jaar staat er dus voor het eerst een sprintrace op het programma in Miami. De vorige twee edities werden namelijk verreden volgens het 'klassieke' principe. Het betekent voor de coureurs maar één vrije training, alvorens op vrijdag meteen gekwalificeerd wordt voor de sprintrace van zaterdag. Na afloop van de sprintrace wordt vervolgens gekwalificeerd voor de race op zondag. Alle seinen lijken dus opnieuw op groen te staan voor een dominant weekend van Verstappen, al blijft het natuurlijk Formule 1. Daar kan van alles gebeuren.

Unibet heeft een super stunt! Win 50x jouw inzet bij een zege van Verstappen, Norris of Piastri in België. Welke coureur zal er zegevieren?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
GP België Verstappen en Perez op de bon geslingerd na eerste vrije training