Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 nieuws

Grand Prix van Rusland staat op losse schroeven

Een uitspraak van de WADA kan mogelijk gigantische gevolgen hebben voor de activiteiten van Rusland in de sportwereld. De Formule 1-race in Sotsji evenals Daniil Kvyat zullen waarschijnlijk ook door de sancties worden getroffen.

Een vernietigende uitspraak van de World Anti-Doping Agency (WADA) heeft niet alleen grote gevolgen voor Rusland bij de Olympische Spelen, er bestaat een kans dat ook de Grand Prix van Rusland en Formule 1-coureur Daniil Kvyat geraakt zullen worden door de sancties.

Van de in totaal acht consequenties die Rusland door de schorsing van de WADA zal voelen, hebben een aantal sancties mogelijk invloed op de Formule 1.

Het WADA heeft besloten dat Rusland de komende vier jaar geen zogeheten 'Grote Evenementen' meer mag organiseren. Grands Prix van de Formule 1 behoren ook tot deze categorie, aangezien de FIA een van de ondertekenaars is van de code van de WADA, waarin onder andere staat dat sporters geen doping mogen gebruiken.

Hoewel het niet expliciet wordt vermeld en er vooralsnog geen reactie is gekomen van de organisatoren van de Russische Grand Prix, lijken deze tekenen erop te wijzen dat de Formule 1 in 2020 en de daaropvolgende jaren niet terug zal keren naar Sotsji. Als de Formule 1 ook getroffen wordt door de sancties, zal de FIA Rusland het recht moeten ontnemen de komende vier jaar een Formule 1-race te organiseren en zal het recht in plaats daarvan worden vergeven aan een ander land. Dat Rusland tot en met 2025 een contract heeft voor de organisatie heeft van een Grand Prix, verandert in dat geval dan niets aan de sancties.

Kvyat mogelijk ook geraakt
Toro Rosso-coureur Kvyat zal, als de Formule 1 ook wordt getroffen, hoogstwaarschijnlijk ook de gevolgen van de uitspraak van de WADA gaan voelen. De in Oefa geboren coureur zal dan de komende vier jaren niet onder de Russische vlag mogen rijden, maar moet als een neutrale aan de evenementen deelnemen.

Kvyat zal in dit geval ook aan moeten tonen dat hij geen enkele maal in zijn leven doping heeft gebruikt om zijn activiteiten in de sportwereld te verbeteren. Als er in de database van de WADA geen overtredingen achter de naam van Kvyat staan op dit gebied, dan zal hij als een coureur 'zonder land' deel mogen nemen aan Formule 1-races.

Rusland krijgt van de WADA eenentwintig dagen de tijd om in protest te gaan tegen de uitspraak. Als Rusland besluit om de uitspraak niet aan te vechten of het bezwaar wordt verworpen, dan zullen de sancties van kracht worden.

Het Formule 1-seizoen is dan voorbij, wij zijn er nog niet over uitgesproken. Beluister hier de nieuwste podcast van RacingNews365, waarin autocoureurs Tim en Tom Coronel samen met F1-journalist Ruud Dimmers en gastheer Jeroen van Inkel het jaar onder de loep nemen.

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game

7 reacties

RN365 Special
Red Bull-kopstukken vreesden even het ergste voor Verstappens kampioensbolide

RacingNews365 zat na het F1-seizoen exclusief samen met twee Red Bull-kopstukken. Technisch directeur Pierre Wache en Chief Engineer Paul Monaghan. Zij praten uitgebreid over de RB18 waarmee Verstappen dit jaar vijftien races won. Voorafgaand aan het seizoen vreesden ze nog dat de auto misschien 'beschadigd' zou zijn door het kampioensgevecht in 2021. Dat en meer lees je in ons interview.

Lees meer
Viaplay
x
Interview met Verstappen Max baalt van zijn 'luie' F1-bolide: "Dat is toch wel zonde"