Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Grosjean: "Komst jonge Formule 1-rijders is slechts een fase"

Jonge coureurs nemen de Formule 1-wereld langzamerhand over. De gemiddelde leeftijd van de in de koningsklasse actieve rijders is in de afgelopen jaren behoorlijk gedaald. Anno 2019 zijn er bovendien een aantal jonge coureurs gebonden aan topteams.

Zo rijden de 21-jarigen Max Verstappen en Charles Leclerc respectievelijk bij Red Bull Racing en Ferrari en komt de 23-jarige Pierre Gasly komend seizoen uit als teammaat van de eerstgenoemde.

Na het debuut van Verstappen in 2015, die als 17-jarige aan zijn F1-loopbaan begon, kwamen er striktere reglementen omtrent leeftijden. Tegenwoordig moeten rijders een veertigtal licentiepunten overleggen en minstens 18 jaar oud zijn. In het verleden was dat wel anders. Coureurs begonnen op een latere leeftijd en reden mee en konden meerijden tot ze bijna veertig jaar oud waren. "Denk maar eens aan Damon Hill", refereert Romain Grosjean (32 jaar) in een exclusief gesprek met RacingNews365 aan de wereldkampioen van 1996, die 36 jaar oud was op het moment dat hij de F1-kroon veroverde. "Volgens mij zitten we nu slechts in een fase", meent de Haas-rijder, die sinds 2012 voltijd deel uitmaakt van de Formule 1-grid. "In de afgelopen jaren zijn er een aantal jonge gasten toegetreden tot het F1-veld, maar misschien is de volgende trend dat er oudere coureurs debuteren." "Ik snap het sowieso niet hoe coureurs al op hun vijftiende in een Formule 4-wagen kunnen rijden. Zelf ben ik begonnen op mijn zeventiende, achttiende. Dan start je op je 23ste, 24ste in de Formule 1 en dan ben je naar mijn idee volwassen." Grosjean maakte zijn F1-debuut tijdens de Europese Grand Prix van 2009, op dat moment was de Fransman 23 jaar oud. Na twee seizoenen afwezigheid keerde de in Genève, Zwitserland geborene terug in de Formule 1 achter het stuur van een Lotus. Sinds 2016 stuurt Grosjean een wagen van Haas rond.

Viaplay
x
24 uur Le Mans Indrukwekkende De Vries teleurgesteld ondanks P2: "Dit doet pijn"