Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Grote problemen voor Ticktum in jacht naar Formule 1-licentie

Vijf puntjes. Zoveel heeft Dan Ticktum nodig om een Formule 1-superlicentie aan te kunnen vragen. Het 19-jarige Red Bull-talent heeft 35 van de benodigde veertig punten gescoord in de afgelopen seizoenen, maar als hij Grands Prix wil rijden, zijn de laatste vijf absoluut vereist. Voorlopig komt het er niet van.

Ticktum werd door Red Bull naar Zuidoost-Azië gestuurd, om aldaar deel te nemen aan het winterkampioenschap van de continentale Formule 3. Als dé grote titelfavoriet begon Ticktum aan het slechts drie weekends durende kampioenschap, na twee weekends is er echter heibel in de tent.

De Brit scoort namelijk niet goed genoeg. Zes van de negen wedstrijden zijn afgewerkt en waar Nederlander Rinus van Kalmthout met een bijzonder gezonde voorsprong af zal reizen naar het slotstuk, dat over vijf weken plaatsheeft in Maleisië, daar krabt Ticktum flink achter zijn oren. De Red Bull-junior heeft een karig aantal van 38 punten achter zijn naam, daar waar Van Kalmthout over liefst 133 stuks beschikt. In het slotweekend zijn er 75 punten te verdienen en zodoende kan Ticktum het kampioenschap nu al vergeten. Geen man overboord, want Ticktum hoeft voor de benodigde punten namelijk geen titel te winnen in Azië. Een positie in de top drie van het eindklassement is afdoende. De kampioen krijgt namelijk tien licentiepunten, de nummer twee zeven en de nummer drie vijf. Aangezien Ticktum nog vijf punten nodig heeft, zal een derde plaats in de titelstrijd volstaan. Om Ticktum van de tweede plek in het eindklassement af te houden hoeft de Chinees Ye Yifei niet meer dan tien punten te scoren. P3 lijkt zodoende het hoogst haalbare, maar op die positie is de achterstand van het Britse Red Bull-talent groot. Teammaat Alessandro Ghiretti heeft na zes wedstrijden namelijk 73 punten verzameld. Ticktum zal in het laatste weekend elk van de drie races moeten winnen en Ghiretti mag bovendien niet op het podium eindigen, wil de Brit nog voorbij geraken aan de Italiaan. Mocht Ticktum het niet voor elkaar krijgen, dan is weet de Brit in ieder geval zeker dat hij in 2019 niet zal deelnemen aan een Grand Prix, mochten zijn Red Bull-bazen dat graag willen. De jongeling zal in dat scenario enkel zijn opwachting kunnen maken tijdens vrijdagtrainingen en in-season tests.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'