Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hamilton eenvoudig naar P1 in eerste vrije training, Verstappen derde

Komende zondag kan Lewis Hamilton zijn vijfde wereldtitel in de Formule 1 veroveren de Brit liet er in de eerste vrije training voor de Grand Prix van de Verenigde Staten geen gras over groeien. In een natte oefensessie in de Amerikaanse ochtend was de Brit overtuigend de rapste.

Het had flink geregend op het Circuit of the Americas, voor de stoplichten aan het einde van de pitstraat op groen sprongen. De complete eerste training werd daardoor op een natte baan afgelegd, ondanks dat het tegen het einde van de sessie niet meer regende.

Voor hun installatierondjes kozen de rijders voor de regenband, later werd door alle rijders overgeschakeld op de intermediate. Zoals wel vaker het geval in natte omstandigheden voelde Hamilton zich als een vis in het water: op de baan waarop hij al vijf maal (in zes edities) zegevierde, reed de 33-jarige kampioenschapsleider meer dan een seconde rapper dan de concurrentie. Die concurrentie werd wederom aangevoerd door Mercedes-teammaat Valtteri Bottas, de Red Bulls van Max Verstappen en Daniel Ricciardo sloten aan op de plaatsen drie en vier. Veel in actie kwamen de toprijders niet: Hamilton reed slechts zes rondjes, Verstappen ging negenmaal rond over het Texaanse asfaltlint. De uitdager van Hamilton, Sebastian Vettel, de enige coureur die de Brit nog van de titel af kan houden, kwam er niet aan te pas. De Duitse Ferrari-rijder was bijna twee seconden langzamer dan Hamilton en had na anderhalf uur trainen P5 achter zijn naam staan. Kimi Raikkonen completeerde zoals gebruikelijk de top zes, daarachter was het in deze volgorde aan Carlos Sainz, Romain Grosjean, Charles Leclerc en Marcus Ericsson om de top tien te completeren.

Kortstondig werd de rode vlag gezwaaid: dit was niet omdat er iemand zwaar was gecrasht, maar omdat een spin van Charles Leclerc een hoop rotzooi op de baan had gebracht. Voor een minuut of tien lag de actie stil, zodat de baancommissarissen het gravel terug de grindbak in konden vegen. Met een modificatie van de Spec-3-motor in het achteronder reed Pierre Gasly naar P13: de Fransman heeft een sloot motorcomponenten laten vervangen en loopt daarom tegen een gridstraf aan. Ook Brendon Hartley zal motoronderdelen wisselen, de Nieuw-Zeelander doet dat echter pas op zaterdagochtend. Hartley reed overigens niet in de eerste sessie: die eer was aan Toro Rosso-tester Sean Gelael. De Formule 2-teammaat van Nyck de Vries werd strak laatste. Lando Norris reed in plaats van Stoffel Vandoorne en werd twaalfde, voor Nicholas Latifi eindigde de eerste training al voor hij eraan was begonnen: Force India besloot te elfder ure toch met de vaste rijders aan te treden, ondanks dat de Canadees een training was beloofd. De actie op het Circuit of the Americas vervolgt met de tweede vrije training, deze start om 21.00 uur Nederlandse tijd – het is dan 14.00 uur in Texas.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi