Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hamilton en Vettel reageren op bekritiseerde uitspraken FIA-president over hen

FIA-president Mohammed Ben Sulayem deed even flink wat wenkbrauwen fronsen toen hij afgelopen week in een interview riep dat wat hem betreft coureurs als Lewis Hamilton en Sebastian Vettel uit moeten kijken hun overtuigingen niet aan de sport op te dringen. De genoemde coureurs reageren.

FIA-president Mohammed Ben Sulayem had in een interview geroepen dat wat hem betreft coureurs oppassen dat ze de Formule 1 niet teveel gebruiken om hun eigen overtuigingen aan anderen op te leggen. Hij noemde daarbij Lewis Hamilton (mensenrechten), Vettel (inclusiviteit) en Lando Norris (mentale problemen) bij naam. Hij vergeleek hen met coureurs als Alain Prost en Niki Lauda, die eigenlijk enkel bezig waren met racen. "Iedereen mag denken wat hij wil, maar voor mij is het een kwestie van in hoeverre je die overtuigingen voortdurend wil opleggen aan de sport", zo werd hij geciteerd door Grandprix247 . "Ik ben wereldburger en ik ben Moslim, maar leg ik anderen mijn overtuigingen op? Nee, nooit!" Enkele dagen later echter liet hij met een statement op social media een ander geluid klinken: "Als coureur heb ik altijd geloofd dat de sport als katalysator van vooruitgang in de maatschappij kan dienen. Dat is ook waarom thema's als duurzaamheid, diversiteit en inclusiviteit sleutelprioriteiten zijn tijdens mijn ambtsperiode. Om diezelfde reden waardeer ik ook elke vorm van inzet van de coureurs en de kampioenen voor een betere toekomst."

Hamilton en Vettel reageren

Tijdens de persconferentie werden Hamilton en Vettel gevraagd te reageren op de diverse uitspraken van Ben Sulayem. Hamilton noemt het 'positief' dat hij één en ander verduidelijkt heeft op de social media-kanalen. "Ik hoorde er vanochtend (vrijdag, red.) voor het eerst over, dus ik ken de details niet. Maar het is mij weleens overkomen dat bepaalde uitspraken uit het verband zijn gerukt, dus misschien is dat hier ook het geval geweest." Maar wat Ben Sulayem nu wel of niet gezegd heeft, het maakt voor Hamilton niet zoveel uit: "Wij gaan door met waar we mee bezig waren. De sport is groeiende en als zodanig blijft dit voor ieder van ons een belangrijk platform om onze stem op te laten horen om zo het gesprek meer op gang te brengen." "Dit soort zaken vordert langzaam en daarom hebben we meer mensen nodig die hun stem laten gelden. Ik moedig dan ook alle coureurs aan om meer uitgesproken te zijn over de zaken waar ze zich om bekommeren. Ik ben dan ook trots op wat bijvoorbeeld Seb (Vettel, red.) doet." Vettel schaart zich achter de uitspraken van Hamilton: "Ik denk dat hij het goed heeft samengevat. Ik denk dat het weinig zin heeft om stil te staan bij wat gezegd is. Wat ik wel wil zeggen is dat de issues die Lando, Lewis en ik aan de kaak blijven stellen belangrijke onderwerpen zijn. Die thema's zijn groter dan de sport ooit kan worden, dus ik denk dat het belangrijk is om daar aandacht aan te blijven schenken." Op vrijdag kondigde de FIA iemand te hebben aangenomen in de rol van Equality, Diversity and Inclusion Advisor. De Oekraïense Tanya Kutsenko gaat zich met dat thema bezighouden. Dit overigens is geen reactie op de controverse rond de recente uitspraken van Ben Sulayem, in mei immers wist RacingNews365 al te melden dat een dergelijke aanstelling aanstaande was.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'