Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Lewis Hamilton

Hamilton en Vettel reageren op bekritiseerde uitspraken FIA-president over hen

FIA-president Mohammed Ben Sulayem deed even flink wat wenkbrauwen fronsen toen hij afgelopen week in een interview riep dat wat hem betreft coureurs als Lewis Hamilton en Sebastian Vettel uit moeten kijken hun overtuigingen niet aan de sport op te dringen. De genoemde coureurs reageren.

Hamilton Latifi Alonso Vettel Leclerc
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

FIA-president Mohammed Ben Sulayem had in een interview geroepen dat wat hem betreft coureurs oppassen dat ze de Formule 1 niet teveel gebruiken om hun eigen overtuigingen aan anderen op te leggen. Hij noemde daarbij Lewis Hamilton (mensenrechten), Vettel (inclusiviteit) en Lando Norris (mentale problemen) bij naam. Hij vergeleek hen met coureurs als Alain Prost en Niki Lauda, die eigenlijk enkel bezig waren met racen.

"Iedereen mag denken wat hij wil, maar voor mij is het een kwestie van in hoeverre je die overtuigingen voortdurend wil opleggen aan de sport", zo werd hij geciteerd door Grandprix247. "Ik ben wereldburger en ik ben Moslim, maar leg ik anderen mijn overtuigingen op? Nee, nooit!"

Enkele dagen later echter liet hij met een statement op social media een ander geluid klinken: "Als coureur heb ik altijd geloofd dat de sport als katalysator van vooruitgang in de maatschappij kan dienen. Dat is ook waarom thema's als duurzaamheid, diversiteit en inclusiviteit sleutelprioriteiten zijn tijdens mijn ambtsperiode. Om diezelfde reden waardeer ik ook elke vorm van inzet van de coureurs en de kampioenen voor een betere toekomst."

Hamilton en Vettel reageren

Tijdens de persconferentie werden Hamilton en Vettel gevraagd te reageren op de diverse uitspraken van Ben Sulayem. Hamilton noemt het 'positief' dat hij één en ander verduidelijkt heeft op de social media-kanalen.

"Ik hoorde er vanochtend (vrijdag, red.) voor het eerst over, dus ik ken de details niet. Maar het is mij weleens overkomen dat bepaalde uitspraken uit het verband zijn gerukt, dus misschien is dat hier ook het geval geweest."

Maar wat Ben Sulayem nu wel of niet gezegd heeft, het maakt voor Hamilton niet zoveel uit: "Wij gaan door met waar we mee bezig waren. De sport is groeiende en als zodanig blijft dit voor ieder van ons een belangrijk platform om onze stem op te laten horen om zo het gesprek meer op gang te brengen."

"Dit soort zaken vordert langzaam en daarom hebben we meer mensen nodig die hun stem laten gelden. Ik moedig dan ook alle coureurs aan om meer uitgesproken te zijn over de zaken waar ze zich om bekommeren. Ik ben dan ook trots op wat bijvoorbeeld Seb (Vettel, red.) doet."

Vettel schaart zich achter de uitspraken van Hamilton: "Ik denk dat hij het goed heeft samengevat. Ik denk dat het weinig zin heeft om stil te staan bij wat gezegd is. Wat ik wel wil zeggen is dat de issues die Lando, Lewis en ik aan de kaak blijven stellen belangrijke onderwerpen zijn. Die thema's zijn groter dan de sport ooit kan worden, dus ik denk dat het belangrijk is om daar aandacht aan te blijven schenken."

Op vrijdag kondigde de FIA iemand te hebben aangenomen in de rol van Equality, Diversity and Inclusion Advisor. De Oekraïense Tanya Kutsenko gaat zich met dat thema bezighouden. Dit overigens is geen reactie op de controverse rond de recente uitspraken van Ben Sulayem, in mei immers wist RacingNews365 al te melden dat een dergelijke aanstelling aanstaande was.

Voorspel en win

Wie wint de Grand Prix van Azerbeidzjan 2022?

Speel mee en maak kans op een prachtige Max Verstappen drivers cap!

Speel mee

Formule 1 GP Azerbeidzjan 2022 RN365 Nieuwsdossier

12 reacties

RN365 Special
Waarom het stuiterende Mercedes eens heel goed in de Formule 1-spiegel moet kijken

Bij Mercedes zou men graag zien dat er iets wordt gedaan aan de stuiterproblemen in de Formule 1, maar zoals onze technisch F1-analist Paolo Filisetti redeneert en uitlegt, moet het team bij zichzelf ten rade gaan en er geen politiek spelletje van maken.

Lees meer
Viaplay
x
Breaking Geen grote updates meer voor Verstappen en Perez