© Mercedes

Nieuwsoverzicht

Hamilton grijpt vijfde titel in door Verstappen gedomineerde GP Mexico

28 okt. 2018 21:54 Jan van der Burgt 0 reacties
Lewis Hamilton heeft met de vierde plaats in de Grand Prix van Mexico zijn vijfde wereldtitel veiliggesteld. De race werd gedomineerd en gewonnen door Max Verstappen, die op het podium geflankeerd werd door beide Ferrari-coureurs.

De race is na het doven van de startlichten eigenlijk al na een paar honderd meter beslist. Niet alleen de start van Max Verstappen is beter dan die van Daniel Ricciardo, ook Lewis Hamilton is een stuk beter weg dan de Australiër. Hij rijdt beide Red Bulls voorbij, maar Max Verstappen bijt zich aan de binnenkant vast in Hamilton. Hij remt later voor de eerste bocht, waarna hij redelijk eenvoudig doorschuift naar de leiding.

Lewis Hamilton rijdt dan rustig en safe op die tweede plaats. Hij ziet Max Verstappen aan de horizon verdwijnen, maar verdedigt een ruime marge op Sebastian Vettel die twee plaatsen achter hem rijdt. De onderlinge verhoudingen blijven ongewijzigd als de virtual safety car in het leven wordt geroepen als Fernando Alonso als eerste uitvalt. Hij vangt de brokstukken van een Force India uit de schermutselingen in de eerste bochtencombinatie, hetgeen hem uiteindelijk funest wordt.

Lewis Hamilton voelt zich echter niet goed op zijn ultrasofts, die er na twaalf ronden al aan zijn. Hij duikt uit de kop als eerst naar binnen, direct gevolgd door zijn teamgenoot. Beide wisselen naar de hardste band van dit weekend, de supersofts. Een ronde later volgt Daniel Ricciardo, die 'gewoon' weer achter Hamilton terug op de baan komt. Wéér een ronde later gaat Verstappen naar binnen, waarmee hij de leiding kortstondig aan Sebastian Vettel gunt. Hij handhaaft bij het uitkomen van de pitsraat een ruime voorsprong ten opzichte van Hamilton.

De Mercedes-Brit kan op safe spelen, maar maakt met een agressieve actie korte metten met Kimi Raikkonen, net als Max Verstappen enkele ronden eerder. Sebastian Vettel valt voor het tweetal weg als ook hij zijn eerste stop maakt. De race komt dan in rustig vaarwater terecht. De spanning zit hem enigszins in de strijd om de tweede plaats. Hamilton, Ricciardo en Vettel rijden binnen drie seconden van elkaar. Net als Vettel de aanval op Ricciardo opent, roept de wedstrijdleiding de tweede virtual safety car uit. Het is Carlos Sainz die zijn Renault met panne stilzet.

Na die neutralisatie pakt Vettel zijn karwei weer op, wat hij afrondt door zijn Ferrari in de eerste chicane langs de RB14 te wurmen, tot grote frustratie van de Australiër die de achterblijvers de zwarte piet toeschuift. Sebastian Vettel is echter 'on a mission' en stoomt op richting de staart van Hamilton. Met één gedecideerde actie passeert hij hem aan het einde van het rechte stuk.

Mercedes heeft het ronduit zwaar op het Autódromo Hermanos Rodríguez. Hamilton en Bottas schieten onder druk van respectievelijk Ricciardo en Raikkonen rechtdoor in bocht één, waarbij ze een plekje verliezen. Een wissel naar ultrasofts is voor beide Mercedes-coureurs het logische gevolg. Max Verstappen wisselt niet veel later voor de tweede keer naar de veiliger supersofts.

Het podium lijkt dan bekend te zijn. Lijkt, want opnieuw is het Daniel Ricciardo die met nog negen ronden te gaan uitvalt. De pechduivel heeft ook Mexico weten te vinden. De Red Bull-coureur zit hoofdschuddend in zijn auto. Max Verstappen vraagt het team direct zijn motor te controleren om hem als het moet een tandje terug te schroeven.

De virtual safety car als gevolg van het kleine drama is het signaal voor Mercedes om naar maar eens een gebruikt setje hypersofts onder te laten binden. Daarmee stelt de Duitse constructeur de vierde en vijfde plaats veilig en daarmee de titel voor Lewis Hamilton. Hij viert zijn triomf buiten het podium, want daarop wordt Max Verstappen geflankeerd door de beide Ferrari-coureurs.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen